При ядрена война трябвало да приюти датското правителство и действащия

...
При ядрена война трябвало да приюти датското правителство и действащия
Коментари Харесай

Дания отваря за посетители свръхсекретен бункер от Студената война

При нуклеарна война трябвало да приюти датското държавно управление и настоящия монарх

Голям свръхсекретен нуклеарен бункер от Студената война, който е прикрит надълбоко в гора в Северна Дания, ще бъде отворен за гости

Подземното леговище, в което всичко е непокътнато като в капсула на времето, е превърнато в музей, съобщи Агенция Франс Прес, представена от.

Бункерът е издигнат сред 1963 и 1968 година по гледище на НАТО след руските нуклеарни опити и Карибската рецесия.

Regan Vest е ситуиран на съвсем 400 км северозападно от Копенхаген и е бил планиран да приюти датското държавно управление и настоящия монарх при положение на нуклеарна война.

Сгушен под дърветата, на 60 метра под рид, той е трябвало да бъде " последният бастион " на демокрацията в Дания, разяснява шефът на музея Ларс Кристиан Норбах.

" Водородната бомба изцяло промени обстановката във връзка с това по какъв начин може да се реагира на нуклеарна офанзива. Бункерите, които към този момент съществуваха, по никакъв метод не можеха да устоят на гърмежа. Така че трябваше да се направи нещо ново ", споделя кураторът на музея и историк Бодил Франдсен.

Оцеляването на държавното управление при положение на нуклеарна злополука е от значително значение за суверенитета на нацията.

" Докато има държавно управление тук, което може да претендира за надзор над най-малко част от страната. "

" Капсула на времето "

За първи път бункерът е оголен пред света през 2012 година

Разхождайки се по дългите, сводести коридори, посетителите виждат главната спалня, предопределена за монарха, кафенето, държавната конферентна зала и декорите в жанр 60-те години на предишния век в едва осветения салон.

" Това е капсула на времето от документи, моливи, всичко е там, както е било оставено ", споделя Норбах.

Експозицията обрисува и главните събития през интервала, като са изложени предмети от бита.

Посетителите на музея ще изминават по два километра по време на 90-минутната обиколка и все пак ще видят единствено към 40% от него.

" Това е доста значимо място от позиция на това да покажем на по-младите хора какъв брой тревожни са били хората в реалност по време на Студената война ", споделя Франдсен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР