При всяко ограничение шофьорите карат с малко над него, коментира

...
При всяко ограничение шофьорите карат с малко над него, коментира
Коментари Харесай

Експеримент: Какъв е спирачният път при 140 км/час?

" При всяко ограничаване водачите карат с малко над него ", разяснява петкратният рали първенец Димитър Илиев

140 км/ч e оптималната позволена скорост по българските автомагистрали. Съдът се произнесе дефинитивно по тематиката с какъв брой можем да се движим по аутобаните, без да нарушаваме закона.

Христиания Червенкова и операторът Огнян Кръстев от направиха опит дружно с един от най-опитните хора на пътя.

Защо по българските автомагистрали е позволено да се движим със 140 км/ч, до момента в който ограничаването в съседките ни Гърция, Румъния и Сърбия е по-малко? Опасна ли е високата скорост? Какъв е спирачният път, в случай че се движим със 140 км/ч?

Всички тези въпроси зададохме на някогашния авто играч и петкратен ралишампион и някогашен заместник-директор на организацията за пътна сигурност Димитър Илиев.

С негова помощ ще създадем опит, като опитаме да спрем с висока скорост в дъждовно време.

За задачата тръгваме от София. Вали пороен дъжд и пътят е влажен. Движим се по Автомагистрала „ Струма “. Знаците на място ни объркват каква е позволената оптималната скорост.

„ В съответния сектор имаше толкоз доста знаци, че в един миг човек просто не може да наблюдава всички - някои са краткотрайни, демонстрират, че има ремонт. Други са непрекъснати. В същото време аз не видях причина, поради която би трябвало да се понижава чак до 50 км/час “, разяснява Димитър Илиев.

Предпоставка за злополука ли е дъждовното време, в случай че не сме деликатни?

" В много сектори по българските автомагистрали се образува аквапланинг - течаща вода през средата на пътното платно. И в случай че човек навлезе в дълбоката вода с по-висока скорост, има в действителност действителен риск колата да загуби ръководство, да се повдигне и да стартира да се върти и да сте стигне до случай. Не можем да махнем водата, само че можем да понижим скоростта “, показва специалистът.

Имаме и понижена видимост. Оказва се, че много коли ни задминават, ние сме едни от най-бавните на пътя.

Бавни сме, тъй като съблюдаваме разпоредбите, или другите карат с повече километра в час, които са позволени?

" Ако един реши да съблюдава ограничаването, другите стартират да се изнервят, а изнервените водачи са по-склонни да подхващат рискови изпреварвания. Склонни са да агресират към останалите, което не е добре за никой ", споделя той.

Пътуваме по „ Струма “, знаем, че това е автомагистрала, нищо, че още се строи. Знаците обаче ориентират за ниска оптималната скорост, което ни приказва, че шосето е скоростен път.

" Знаците, които аз виждам са за 120 км/час, което ми приказва, че не е автомагистрала, тъй като за тях ограничаването е 140 км/ч ", показва Димитър Илиев.

Тук си припомням една злокобна злополука с македонски рейс – какво се промени? По-безопасен ли е пътният сектор?

„ Преминахме в този момент с позволената скорост и при мокро време, не усетих някакви усложнения, с цел да създадем завоя ", споделя специалистът.

Нашето пътуваме от София към Дупница продължава. Движим с към 140 км/ч или по-ниска скорост.

„ На всяко ограничаване се кара с малко над него. Примерно в случай че ограничаването е 90 км/ч, множеството коли се движат със 100 км,час. Ако ограничаването е 140 км/ч на автомагистралата, повече коли се движат с 150 км/час, това е един толеранс от закона, не ги съблюдава толкоз строго тези разлики “, добавя още той по отношение на държанието на водачите.

Проверяваме дали водачите съблюдават разпоредбите и рискова ли е оптимално допустимата скорост по българските пътища.

„ Искам да сигнализирам, че при изпреварване стават най-тежките пътни произшествия, нормално се стига до челни удари и ние като човешки същества не сме еволюирали да понасяме такива тежки удари “, декларира Димитър Илиев.

Навсякъде в София ограничаването е от 50 км/ч. За някои булеварди обаче има категорично позволена по-висока скорост.

Стигаме до писта, където сме сами.

ЕКСПЕРИМЕНТ 1. Ще се движим със 140 км/ч и ще спрем.

" Направихме 77 метра спирачен път, което обаче е чистият спирачен път, постоянно има време за реакция и време за разбиране на заплахата, това е време, в което автомобилът се движи, при всеки човек друго ", показва Илиев.

Не сме на пътното платно, ние сме на писта, няма други участници в придвижването. И още веднъж 77 метра спирачен път.

„ Наскоро видях, че един водач на тир направи погрешно изпреварване на различен тежкотоварен камион в Германия. Беше сниман от видео регистратор, по-късно този човек влезе в пандиза за 2г. и 3 месеца без право на обжалване “, разяснява някогашният заместник-директор на организацията за пътна сигурност.

„ Тук в случай че си пийнал, дрогиран и убиеш човек ще те пуснат в един миг. Давам образец – пийнал и дрогиран човек, умъртвил 14-годишно момче, го пускат с гаранция от 3000 лева Аз запитвам – по какъв начин поносим всичко това? Защо го разрешаваме? За мен това не е отмъщение, това не е правораздаване – в случай че ти се напиеш, дрогираш и сгазиш детенце, те пускат против 3000 лв. – толкоз ли коства животът на едно дете? Не съм склонен “, добавя още той.

Ескперимент 2. Опитваме да спрем със 140 км/ч, само че желаеме да заобиколим затруднение.

Само с 20 км/ч по-малко стопираме доста по-бързо. Спирачният път се оказа с 18 метра по-кратък.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР