При всички вирусни или инфекциозни заболявания бихме могли да очакваме

...
При всички вирусни или инфекциозни заболявания бихме могли да очакваме
Коментари Харесай

Проф. Тимева би тревога: 3 месеца след тежък COVID не се препоръчва мъжете да правят бебета

„ При всички вирусни или инфекциозни болести бихме могли да чакаме провали във всички органи и системи. В случая с Коронавирус става въпрос за генерализирано разпространяване на зараза, като при мъжете тя може да засегне половите органи – мъжките гонади (тестисите). “ Това сподели в изявление за „ Здравето ни “ акушер-гинеколога и експерт по репродуктивна медицина проф. Таня Тимева по време на конференция за профилактика и предварителна защита на хроничните болести.

Възпалението на тестисите при мъже, които прекарват Коронавирус тежко, се демонстрират в смяна на индикаторите в спермограмата, обвързвана с подвижността и концентрацията на сперматозоидите в границите на 72 до 90 дни след преболедуването. Толкова е интервалът на цикъла на продукция на мъжките полови кафези. Ваксинираните мъже в репродуктивна възраст са застраховани от сходни затруднения.

– Как се отразява боледуването от коронавирус при дамите във връзка с репродуктивната система, проф. Тимева?
– Ние сме облагодетелствания пол и това най-вероятно се дължи на хормоналната продукция и особеностите на продукцията на полови кафези. Цикълът на продукция на мъжките полови кафези продължава към 3м, т.е. 90 дни, и по тази причина се предлага след тежко боледуване да не се възнамерява бременност или да не се пристъпва към асистирана репродукция най-малко 3 месеца след оздравяването от Коронавирус. При дамите гаметогенезата се възобновява през 28 дни. Благодарение на естрогените и свързаността им с имунния отговор репродуктивната функционалност на боледуващите дами не се визира и не се понижава яйчниковия запас. Същото важи с особена мощ при имунизация. Яйчниковия запас няма по какъв начин да се понижи.

– Ако макар рекомендациите жена забременее месец след боледуването на мъжа си, има ли опасности за плода?
– Не, опасности за увреждане на плода или за непълноценна бременност не са известни.

– Споменахте естрогена като ненапълно протективен фактор за тежко протичане на заболяването при дамите. Когато тези равнища стартират да понижават в перименопаузалния интервал или в менопаузата, това по какъв начин трансформира клиничната изява на Коронавирус?
– При дамите сред 45-55г, когато стартират хормоналните промени и настава менопаузата, се натрупва и различен риск. Обикновено това е интервалът, в който огромна част от дамите развиват захарен диабет вид 2, артериална хипертония, затлъстяват… Като цяло тази рискова група пациенти са по-податливи на инфекции. Не мога да кажа, че жена в менопауза ще се разболее по-тежко, в сравнение с жена на 35, която има високи равнища на естрогени, само че с увеличението на възрастта по-тежката заболеваемост е безапелационна, изключително при този вирус, защото при него има съгласуваност на инфекцията с съпътстващите болести.

– Какви други хормонални връзки има коронавирус с тежестта на заболяване?
– При мъжете има разказано забавно изследване, направено от професор по медицина, който се излекува от рак на тестисите, само че умира след затруднения от Коронавирус. Самият професор е с хипоандрогенна плешивост (оплешивяване). Оказва се, че тези мъже са по-податливи на инфекцията и на по-тежкото й протичане. Причината е в разновидности в последователността на аминокиселините в рецепторите. Това значително ни демонстрира и че нещата, които намираме като клиника или като изява, се коренят в гена, в разновидността, в рецептора. Те са на клетъчно и подклетъчно равнище. А и са доста свързани причинно-следствено: един пациент, който е с изменен показател на телесна маса и е тлъст, има занижена пъргавина, което води до по-малки „ екскурзии “ на диафрагмата и дихателните придвижвания на белия дроб. Множество са факторите, които биха могли да улеснят разпространяването и тежестта на болестта.

– Вие призовавате хората в репродуктивна възраст да се имунизират, само че доста дами оповестяват за отклонения в месечния цикъл след ваксините…
– Да, има такива известия. 1/5 от дамите, които се имунизират, могат да получат постваксинационни отклонения на цикъла, само че това се контролира нормално в границите на 1-2 менструации. Жените с поликистоза на яйчниците имат релативна хиперандрогенемия, т.е. при тях има също смяна в рецепторите и затова това ги излага на риск от по-тежко протичане на инфекцията.

– А измененията в месечния цикъл отразява ли се на репродуктивната система по повод зачеването?
– Не. Повечето изследвания са правени при двойки, които ползват асистирана репродукция. Тогава дамата е хормонално подтиквана, с цел да й се извадят яйцеклетките, само че до този миг не се следи засягане на яйчниковия запас и смяна в резултатите при асистираната репродукция.

– А когато този развой не се управлява от медицински лица, а цикълът на дамата „ прескача “ след преболедуване или имунизация, това не значи ли липса на овулация?
– Когато има по-ранна менструация или „ прескачане “, най-често става дума за съкращаване или удължение на лутеалната фаза. Това обаче не значи, че не е имало овулация, а че тя настава по-рано или по-късно. Наличието на отклонения в цикъла не значи отклонения в овулацията.

– А когато „ прескочи “ повече от месец?
– Значи, че е продължен интервалът, в който е зрял фоликула. Не може да има менструация, без да има овулация. Когато дамата има кървене, без да е имала овулация, приказваме за псевдоменструация, само че това са редки, атипични кръвотечения и се дължат най-много на болестни промени.

– Какво е отношението на напрежението по отношение на хормоните, които имат отношение с репродуктивната система?
– Част от естрогенът се отделя от надбъбречните жлези, където се секретира и кортизола. Когато има хипо- или хиперфункция на надбъбрека, тогава се засягат яйчниците и тестисите.

381 нови инфектирани и още 3-ма умряли

381 са новите инфектирани с ковид през миналото денонощие, като от тях 56,17% са неимунизирани. Направени са 4758 теста – 535 PCR-а и 4223 антигенни, като позитивните проби са 8% (в безспорен брой 43 от PCR-ите и 338 от антигенните тестове) или с 0,9% по-малко от предходния ден. Общо доказаните случаи на COVID-19 от началото на пандемията до момента доближиха 1 168 508, като 61 778 са дейните. Това демонстрират данните на Националната осведомителна система, предава Скенернюз.

Излекуваните за последното денонощие са повече от новите случаи – 530, а общо оздравелите са 1 069 503-ма души. Починалите са 3-ма, като и тримата не са били имунизирани. Така общо жертвите на COVID-19 у нас се усилиха до 37 227.

Хоспитализираните за трети следващ ден се усилват и към този момент са 270 души, което е с 14 пациенти повече от през вчерашния ден, а новоприетите в болница са 60 души, като 65% от тях са без имунизация. В интензивни отделения са 31 пациенти или трима повече от предходния ден. Според единния информативен портал у нас ковид е установен при 24 599 медицински чиновници, с един нов случай през последните 24 часа.

Разпределението по области по сегашен адрес на новооткритите с позитивна проба е: Благоевград – 7; Бургас – 18; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 4; Враца – 10; Габрово – 12; Добрич – 6; Кърджали – 0; Кюстендил – 12; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 6; Перник – 3; Плевен – 11; Пловдив – 41; Разград – 3; Русе – 6; Силистра – 4; Сливен – 12; Смолян – 5; София област – 13; София град – 151; Стара Загора – 13; Търговище – 4; Хасково – 4; Шумен – 2; Ямбол – 4.

Ваксинираните за последното денонощие са единствено 361, като за 254-ма от тях това е втора или трета игла. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември 2020 година до момента са 4 405 168, а 2 061 018 са със приключен имунизационен цикъл. 762 316 българи към този момент са с бустерна доза.

Още за К-19

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР