>При вход свободен от 19 ч на 12 септември в

...
>При вход свободен от 19 ч на 12 септември в
Коментари Харесай

Спектакъл възражда във Варна песни на древен език

 >
При вход свободен от 19 ч на 12 септември в зала " Пленарна " на общината публиката ще се наслаждения на духовното благосъстояние на песните и приказките, съхранени и излъчени от уста на уста още от времето на Мигел де Сервантес.

С езика на изкуството планът обогатява познанието за миграцията на евреите през XV век и хвърля светлина върху тяхната културна история. Всяка от 15-те песни в спектакъла е дребна поетична картина с отпечатък от разнообразни музикални въздействия от страните, в които са живели сефарадските евреи.

Прогонени през 1492 година от Испания, те намират леговище в Пловдив, където и до през днешния ден звучи застрашеният от изгубване език ладино. Музикалните истории за любовта, младостта, трепетите на душата и хубостта ще бъдат показани от Ева Волицер и в лиричен превод на български, а на специфични екрани ще се излъчват картини на Шагал, Модилиани, Ел Греко, Цанко Лавренов. Спектакълът носи особено обръщение - да възроди изящния древен език посредством гласа на актрисата. Ева Волицер е професор в Нов български университет и сценичен продуцент. В креативната си биография има над 50 функции в разнообразни театри у нас, както и интернационалните участия в Израел, Австрия, Съединени американски щати и други Като режисьор е осъществила повече от 20 спектакъла с млади артисти.

В " От Толедо до Пловдив " й партнират китаристът Христо Нейчев, цигуларят Иоан Латроватлиев и флейтистът Мартин Павлов. Сценографията и костюмите са на Яна Дворецка, хореографията - на Татяна Соколова, а мултимедийната картина е готова от Елена Ванева. Гастролът в морската столица се реализира с поддръжката на община Варна и Регионалната организация на евреите " Шалом ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР