При усещане на първия трус най-важното е да не се

...
При усещане на първия трус най-важното е да не се
Коментари Харесай

Какво да правим при земетресение

„ При чувство на първия трус най-важното е да не се поддаваме на суматохата, макар че в такива обстановки е много мъчно, би трябвало да останем трезвомислещи. Когато усетим първия трус, би трябвало да заемем безвредно място в помещението, в което се намираме - под постоянна маса или легло, надалеч от прозорци и външни стени “. Това сподели за Българска телеграфна агенция основен контрольор Александър Дамянов от Главната дирекция

„ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ по отношение на това по какъв начин би трябвало да се реагира при земетресение.

Той добави, че откакто трусът отмине, би трябвало да напуснем постройката, без да употребяваме асансьора и да застанем навън място, надалеч от стълбове, далекопроводи и здания.

„ Идеята е човек да се защищити от падащи предмети, мазилка и други “, изясни гл. контрольор Дамянов. По думите му, когато има сриване на постройка, хората са намирани най-често в образували се кухини.  

" Първите два дни са най-критични, а по-късно шансът да се намерят живи хора понижава. Затова би трябвало да се работи оптимално бързо. Това е и задачата на нашите сътрудници, които отпътуваха за Турция – оптимално бързо да оказват помощ в издирвателните дейности. Нашият модул е особено подготвен за това нещо. Колегите са готови, имат нужната техника и съоръжение “, уточни Дамянов. Той добави, че модулът е част от европейския потенциал за реагиране при изключителни обстановки, като е сертифициран за търсене и избавяне в градска среда. 

За да се подготвим за земетресение, би трябвало да стартираме от нашия дом и да проверим дали има градивни нарушавания и да ги отстраним, в случай че видим такива, да обезопасим тежки мебели и предмети от рухване. Хубаво е да имаме авансово готова раница с медикаменти, храна и вода за няколко дни, и други такъми от първа нужда, това е така наречен раница за бедствия, изясни още експертът.

На въпрос дали той и сътрудниците му са подготвени да реагират при съществено злополучие, гл. контрольор Дамянов съобщи - „ Ние постоянно сме подготвени “. Той добави, че Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на население “ е гръбнакът на единната избавителна система в страната. Също по този начин уточни, че помощта на доброволците е извънредно значима при оправянето с бедствия и пожари. 

за образованието на младежите за реакция при бедствия и повреди, гл. контрольор Дамянов изясни, че в обучителните стратегии на подрастващите има такива тематики, свързани с пожарите и бедствията, методите за деяние и държание в такива обстановки. 

„ Имаме също и начинания, които са залегнали в националния календар за изяви по ползи на децата и учениците. Това са надпреварите на младежките противопожарни отряди „ Млад огнеборец “, националното ученическо съревнование за отбрана при бедствия, пожари и изключителни обстановки, организираме и един конкурс за детска рисунка „ С очите си видях бедата “, който е с интернационално присъединяване. Целта на тези състезания и надпревари е да повишим културата на подрастващите в региона на пожарната сигурност и отбраната на популацията “, изясни гл. контрольор Дамянов.

„ За нас децата са доста значими и се стараем по всевъзможен метод да стигнем до тях “, добави той.  Той описа още, че структурата на дирекцията „ Пожарна сигурност и отбрана на население “ работи интензивно по стратегии, финансирани от Европейски Съюз, за образование на популацията. По подобен план са построени шест центъра за образование на жителите при наводнения, те са на територията на София, Пазарджик, Бургас, Шумен, Габрово и Враца. През тях са минали образование към 92 хиляди души, по-голямата част деца. „ Сега продължава работата по тези центрове, желаеме да ги надградим. В идващия програмен интервал предвиждаме да обучим още към 100 хиляди души, главният % от тях още веднъж са деца “, уточни още Дамянов.

Правила за сигурност, както и още друга потребна информация, обвързвана с пожари и бедствия, може да бъде открита на интернет страницата на Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и на осведомителния сайт pojarna.com.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР