При уеб търсене на първо място вече ще излиза произведен

...
При уеб търсене на първо място вече ще излиза произведен
Коментари Харесай

Google хвърля ръкавицата на Microsoft с новия си AI модел в търсенето PaLM 2

При уеб търсене преди всичко към този момент ще излиза създаден от AI отговор
Услугата е задвижвана от новия огромен езиков модел на компанията PaLM 2
Тя ще бъде най-добре употребена за сложни въпроси и тематики, които изискват събирането на информация от разнообразни източници Google се пробва да възвърне позициите си в региона на изкуствения разсъдък, като разгласи, че интегрира изкуствен интелект (AI) от ново потомство в базовата си търсачка. Тя ще употребява основан на AI чатбот, с цел да отговоря на въпроси, на които досега не се е очаквало Гугъл да дава отговор. Alphabet, компанията майка, акцентира и обстоятелството, че еволюцията ще помогне на потребителите да получат мечтаната от тях информация по-бързо от всеки път. Технологията е същата като тази в основата на ChatGPT и създадения от Alphabet чатбот Bard. Един от ръководителите на плана за новия огромен езиков модел на компанията PaLM 2 е българинът Слав Петров, който е експерт по компютърна филология и е в Гугъл от 2009 година Той е притежател и на премията " Джон Атанасов през 2014 година

При уеб търсене преди всичко към този момент ще излиза създаден от AI отговор
Услугата е задвижвана от новия огромен езиков модел на компанията PaLM 2
Тя ще бъде най-добре употребена за сложни въпроси и тематики, които изискват събирането на информация от разнообразни източници

Гугъл се пробва да възвърне позициите си в региона на изкуствения разсъдък, като разгласи, че интегрира изкуствен интелект (AI) от ново потомство в базовата си търсачка. Тя ще употребява основан на AI чатбот, с цел да отговоря на въпроси, на които досега не се е очаквало Гугъл да дава отговор. Alphabet, компанията майка, акцентира и обстоятелството, че еволюцията ще помогне на потребителите да получат мечтаната от тях информация по-бързо от всеки път. Технологията е същата като тази в основата на ChatGPT и създадения от Alphabet чатбот Bard. Един от ръководителите на плана за новия огромен езиков модел на компанията PaLM 2 е българинът Слав Петров, който е експерт по компютърна филология и е в Гугъл от 2009 година Той е притежател и на премията " Джон Атанасов през 2014 година

С актуализацията изгледът и чувството на резултатите от търсенето с Гугъл ще бъдат видимо разнообразни. Когато потребителите напишат поръчка в основната лента за търсене, те автоматизирано ще видят изскачащ прозорец с генериран от AI отговор през Bard в допълнение към проявлението на обичайните резултати. Това ще се случва при положение, че те са присъединили опцията Search Generative Experience (SGE), която действително включва AI в търсачката.
Реклама
" Много се вълнуваме да създадем тези модели налични отвън компанията, с цел да следим какво хората могат да реализират с тях. Вярваме, че те ще отворят доста нови благоприятни условия за неща, които преди бяха считани за магия и отвън опциите ни. Но всичко това може да бъде реализирано с невероятния прогрес в машинното самобучение през последните няколко години ", съобщи Слав Петров пред публицисти по време на годишната конференция на Гугъл за разработчици.

Услугата ще бъде налична първо в Съединени американски щати, като локални консуматори би трябвало да се запишат в лист на чакащи. Постепенно тя ще бъде налична във от ден на ден райони, като се чака до няколко месеца достъпът да е световен.

Гугъл съобщи, че обновената им търсачка предлага опцията за следене на истинската поръчка за търсене в всекидневен жанр, без да е належащо повторение на към този момент възложен подтекст или детайлности. Отговорите, ръководени от AI, също ще включват връзки към уеб източници, от които са извлечени отговорите в опит технологията да се оправи с по този начин наречените халюцинации - изфабрикувана информация, която няма общо с истината. Потребителите към момента ще имат достъп до истинския формат на Гугъл Търсене на лист с връзки под машинно генерираните отговори.

" Потребителите желаят да видят информация към някаква доверена тематика и източник като... Световната здравна организация или доверено новинарско издание ", сподели Кати Едуардс, вицепрезидент на Гугъл Search. " Не считаме, че потребителите желаят да им бъде казано от AI какъв е отговорът ", добави тя, представена от Financial Times.
Реклама
Едуардс добави, че рекламата ще бъде " съществена част " от резултатите от търсенето, като дава повече информация на потребителите, до момента в който се задълбочават в предложенията, направени от AI. Това е пряк отговор на терзанията, че включването на изкуствения разсъдък ще има непосредствено отрицателно отражение върху броя на рекламите, върху които потребителите кликат, което би подкопало главния бизнес.

Подредбата на страницата с резултати съставлява и смяна в посоката на развиване на американската компания - AI е на върха. При демонстрации за разнообразни медии даже се вижда, че в случай че търсачката се употребява от телефон, то съвсем цялата първа страница е заета от AI отговора. За какво ще бъде потребна новата функционалност? AI няма да бъде прилаган при всяко търсене - цената на технологията е прекомерно висока за отговаряне на въпроси от вида какъв брой метра е най-високата постройка в света. SGE ще бъде потребен при търсения, които в себе си включват повече от един въпрос - " Къде да отида при престоя си в Париж другата седмица, да вземем за пример. Тук AI би трябвало да събере информация от няколко разнообразни източника и да създаде съответен отговор, който включва повече от един аспект - кои музеи по кое време работят, натовареност на трафика и така нататък PaLM 2 може и да превежда сред разнообразни езици, да написа код и да проучва изображения, като при търсене ще може да комбинира другите си умения, примерно да откри ресторант в България за чужденец от български източници и преведе информацията за потребителя на британски.

" Проблемът се оказва това, което назовавам " оркестровка на структурата ", счита Прабхакар Рагаван, старши вицепрезидент в Гугъл, който управлява отдела за търсения. Голяма част от тези данни съществуват някъде в интернет или даже в Гугъл - музеите разгласяват часове в Гугъл Maps, хората оставят мнения за времето за очакване в заведенията за хранене, само че обединяването на всичко това в нещо като координиран отговор е в действителност мъчно. " Хората желаят да кажат " планирайте ми седемдневна почивка и имат вяра, че в случай че езиковият модел изведе отговор, той би трябвало да е верен ", добави той, представен от The Verge.

Тъй като са подготвени на голям корпус от данни от целия интернет, огромните езикови модели могат да оказват помощ да се отговори на тези въпроси, като всъщност извършват доста разнообразни търсения едновременно. След това те комбинират тази информация в няколко фрази и няколко връзки. " Много пъти би трябвало да вземете един въпрос и да го разделите на 15 въпроса ", с цел да получите потребна информация от търсенето, съобщи Лиз Рийд, също вицепрезидент на отдела за търсения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР