При това от настойниците се изисква всеки да се докаже

...
При това от настойниците се изисква всеки да се докаже
Коментари Харесай

В „Думи на надежда“ за смисъла на настойничеството

„ При това от настойниците се изисква всеки да се потвърди правилен “, Първо обръщение на деятел Павел до коринтяните “ 4:2

Ние сме настойници на това, което ни е обещано и е значимо, по какъв начин ги използваме – тялото ни, времето ни, гениите и качествата ни, опита, който имаме в разнообразни области, взаимоотношенията ни с хората... Самият живот е един великолепен подарък. Тази тематика избра свещеник Живко Тончев от черква „ Благовестие “ за рубриката му „ Думи на вяра “ по Дарик Югоизток.

Според него, за всяко едно нещо, което имаме би трябвало да поставяме грижа и да носим отговорност като правилни настойници.

„ Библията ни споделя, че телата ни са храм на Бога. Но е значимо, какво вършим ние с тялото си. Господ Исус Христос предизвестява да внимаваме да не изопнат сърцата ни от преяждане, пиене и житейски грижи. Във време, в което сме презадоволени можем да се храним, когато желаяме и с каквото пожелаем. Но има риск да минем границата “, разяснява още той.

„ Всичко ми е разрешено, но не всичко е потребно. Всичко е потребно, само че не желая да съм обладан от нищо “.1 Коринтяни 6:12

По думите на свещеник Тончев, с какво се храним е обвързвано и с физическото и с психическото ни здраве. „ Преяждането оказва доста отрицателно въздействие върху тялото. Днес и лекарите ще потвърдят, че постенето е ефикасен метод за поддържане на положителното здраве. То води до оценяване на храната, признателност, примирение и понижава напрежението, само че има и огромен лековит резултат. В Библията се написа за поста преди повече от 3000 години “.

Преяждане, препиване, изтощеност

Друга значима част от настойничеството над тялото ни е да се пазим от изтощеност. Във време, в което сме все по-ангажирани и всичко към нас се бори за вниманието ни, мъчно можем да имаме пълностоен сън и отмора. Времето ни елементарно може да бъде откраднато от обществени мрежи, реклами и излъчвания.

Стресът е друга голяма спънка. Спокойствието и здравият сън са базисни за положително здраве и прочувствено и физически. „ Но ключът, който Светите трудове ни дават тук с цел да имаме успокоение е да стоим в Божиите думи. Тоест да мислим за тях, да ги помним и да им имаме вяра. Бог споделя да сложим доверието си в Него. Обещава, че по никакъв начин няма да ни остави и няма да ни не помни. Казва ни да Му дадем всичките си грижи, да не се тревожим за нищо, тъй като и космите на главата ни са преброени. В Библията се загатва 365 пъти да не се тревожим, а деятел Павел написа, да изричаме пред Бог в молитва всяка наша грижа “, добавя още проповедникът. И припомня, че това върху което мислим и на което имаме вяра е тясно обвързвано със положението на душата и надлежно тялото ни.

Дух, душа и тяло

Физическото и душевно здраве са обвързани и си въздействат, само че още по-голямо значение има духа. Духовната непоклатимост влияе върху всичко останало. Затова измежду дадените ни положителни неща, на които би трябвало да бъдем положителни настойници е духовната ни връзка с нашия основател, Бога. Тази връзка се главната, от която произтичат всички останали. Има разнообразни аргументи човек да я пропусне – във време на страдалчество и във време на благоденствие. „ Често хората се обръщат към Бог в потребността си и в случай че не получат бърз резултат се насочват към други възможности за решение на проблемите им – прогнози, предсказания, хороскопи. Но това не е религия. Понякога компликациите построяват в нас вярата, твърдосттаи ни оказват помощ да растем още по-укрепнали “, разяснява свещеник Тончев.

Според него не са малко случаите, в които самодоволството става спънка. „ Виждал съм хора, които идват на черква, молят се за триумф, а когато го получат не помнят за Бога ".

Цялата тематика, чуйте в звуковия файл от свещеник Живко Тончев:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР