"При Тато беше по-добре" - биха казали поне половината българи,

...
"При Тато беше по-добре" - биха казали поне половината българи,
Коментари Харесай

НРБ беше бедна, лъжлива и несвободна страна

"При Тато беше по-добре " - биха споделили най-малко половината българи, изключително от по-възрастните генерации. Всички обстоятелства и статистики потвърждават противоположното, само че въпросното жилаво разбиране произлиза не от обстоятелствата, а от възприятията.

Голяма част от хората в България се усещат излъгани и огорчени, само че най-много - ограбени. Не че някой им е ограбил тв приемника "Опера " или нарязаните вестници във външния нужник /все битови маркери на Татовото време/ - ограбили са им чувството за тъждество и правдивост /РиС/. Така е. Но обърнете внимание - ограбили са им чувството, а не самите тъждество и правдивост. Защото в Народна република България също нямаше РиС.

Без да встъпвам в детайлности, ще напомня единствено привилегиите, корекомите, специфичното доставяне и западните коли на партийно-държавните елити /изброяването е дълго/, както и обстоятелството, че чак до 1975 година два милиона българи живеят в същинска беднотия - без тръбопровод, канализация, баня и тоалетна, без електроуреди, с печка на въглища и минимално количество мебели. Тази картина, която добросъвестно възвръщат откривателите на социализма в България, не наподобява на общество, където царят РиС. Тогавашната идеология обаче по генетичен код беше длъжна да твори РиС, така че на в действителност празното им място просто издигаше лозунги, трибуни и потьомкински села. Но хората са не запомнили всичко това, а критичността им към Народна република България нормално се изчерпва с благодушното "бедничко беше, но за всички ". И никой не се сеща за най-важното - какъв брой несвободна страна беше Народна република България.

Българите - най-нещастни

Днес близо 75 % от българските семейства имат тоалетна и баня, също толкоз имат канализация, а към 95 на 100 имат тръбопровод. Почти 100 % имат тв приемници, хладилници и готварски печки, а към половината от българските семейства имат компютър и автомобил. Това на собствен ред не звучи като "бедност ", изключително в случай че го съпоставим с изискванията на живот за три четвърти от останалото човечество. Знам, че статистиката не може нито да нахрани гладен човек, нито да разведри най-нещастното /пак съгласно същата тази статистика/ население в Европейски Съюз - българското. Знам също, че огромна част от това население /огорченото, излъганото и ограбеното/ последователно се скупчва към няколко елементарни и на пръв взор безапелационни извода за произхода на неволите си.

Те звучат почти по този начин: Държавата е разграбена. Политиците, капиталистите, Европейският съюз и НАТО изпиват кръвта на народа. За останалото са отговорни геополитическите заприказва за съсипването на неповторимата българска нация, просвета и страна. И тъй наречените Тези пояснения наложително заобикалят два доста значими въпроса. Първо: От какво тъкмо да произтече по-голямото благосъстояние на България? Какво създава страната с изключение на личната си уникалност? И второ: Дали пък самите огорчени, излъгани и ограбени не носят част от отговорността на дереджето си?

Кой ни е крив?

Такива въпроси не се задават, тъй като са цинични, арогантни и манипулативни - слушам нормалния засегнат коментар. И още: "Сит на гладен религия не хваща ". Добре, ето тогава един образец: Х, който не е безусловно гладен, само че се усеща ограбен и измамен, държи на маса огнена тирада против корумпираните български елити. Отпива глътка ракия и без преход минава към описа си за това по какъв начин предходната седмица се спазарил с локалния кмет за едно строително позволение или пък да си купи на безценица дребна горичка. Ще кажете, че Х не е типичният образец. Но белким същите тези корумпирани елити биха се появили без помощта на многочислените хиксове?

Не, днешна България не е най-хубавото място за живеене. Но онази България преди 1989 беше още по-лошо място. Слава Богу, тя не може да бъде възобновена. За страдание няколко политически партии и най-кресливата част от интернет-форумите се пробват да възстановят части от тогавашната Народна република България: да анулират представителната народна власт, да вкарат капиталистите в пандиза, а ромите и в действителност всички небългари - където им е мястото, да скъсат с прогнилия Запад и да възстановят някаква първобитно-общинна правдивост /+равенство/. И много български гласоподаватели явно имат вяра, че такава налудничава идея може да сработи - видяхме го на последните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР