При така очертаната ситуация моята дейност като президент през следващата

...
При така очертаната ситуация моята дейност като президент през следващата
Коментари Харесай

Една година по-късно - Румен Радев все по-самоуверен и категоричен

" При по този начин обрисуваната обстановка моята активност като президент през идната година ще бъде отдадена на запазване на демократичните права на българите, на гарантирането на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Учебната година на Румен Радев

Къде съумя и в какво сбърка в първите месеци от мандата си президентът
19 яну 2018
Парламентът отхвърли ветото върху антикорупционния закон
12 яну 2018
Политиците въоръжават армията с поредна тактика

Консултативният съвет по национална сигурност към президента даде обещание военна рационализация " по европейски пример "
9 яну 2018 Категоричен, съответен и внезапен - подобен изглеждаше президентът Румен Радев по време на доклада си за свършеното в първата година от мандата. Държавният глава встъпи на " Дондуков " 2 без никакъв политически опит, само че с помощта на ракетата притежател Българска социалистическа партия. В сряда Радев продължи две от линиите, които се откроиха през последните месеци - поддръжка за самодейностите на социалистите и борба с ръководещите.

Ето някои от акцентите от изявлението на президента:

Вътрешна политика

- Често прокламираната непоклатимост звучи като церемониален марш на място. Парламентарната република атрофира. Народното събрание се трансформира в нотариат, който единствено официализира решенията на правителството;

- На третото десетилетие от измененията е под въпрос едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество би трябвало да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки притежател (издател), публицист и коментатор, от читателите и феновете, които също вършат своя избор;

- Вотът на съмнение е част от напъните на обществото за справяне на казуса с корупцията. Оценявам това усилие;

- Няма война сред институциите, има ценностни разминавания. Не одобрявам български министър председател и немски канцлер да канят непознат държавен глава в България, а българският президент да научава за това от медиите. Това не е засегнатост за мен, а за България и нарушава духа на конституцията (има поради идната среща на високо равнище сред Европейски Съюз и Турция, която България ще провежда през март във Варна, и за която Бойко Борисов заяви при визитата на канцлера Ангела Меркел предходната събота бел.ред.)

- С Корнелия Нинова се виждам толкоз постоянно, колкото с премиера, колкото и с ръководителя на Народното събрание. Имам своите позиции и е обикновено те от време на време да са близки до тези на Българска социалистическа партия, които издигнаха кандидатурите ни с Илияна Йотова. Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдаващ на държавното управление и Народното събрание, отмина;

- През годините се лишават пълномощия на президента. Той няма директен надзор върху разследващата работа и НСО. С приемането на закона за битка с корупцията квотите на президента в КОНПИ и в комисията за определяне на спор на ползи се изпариха. Не е добре за демокрацията, когато има несъразмерна централизация на власт в държавното управление - официална и неформална;

- Нямам желание да върша независим политически проект;

- Не е в този момент моментът за ратификация на Истанбулската спогодба. Има извънредно значими тематики - бедността, корупцията, демографската злополука. Изчезваме като нация. Очаквам държавното управление и Народното събрание да запретнат ръкави и да си свършат домашното, а не да употребяват конвенцията като заслон.

Външна политика

- Вярвам, че 2018 година, в която означаваме 140 години от Освобождението, е опция да изведем българо-руските връзки от ледената ера, в която ги заварих;

- Турция очевидно имаше интервенция в изборния развой (парламентарните избори в България през 2017 година, б.а.), само че има опити за интервенция и в работата на българското мюсюлманско изповедание. Не съм чул Бойко Борисов да слага тези въпроси пред турската страна;

- Надявам се, че Европейски Съюз най-накрая ще има своя позиция и интервенция за протичащото се в Сирия и няма да чака различен да вземе решение, което се връща като бумеранг върху нас.

Румен Радев разгласи, че през май ще провежда среща в Русе на президентите на Румъния, Австрия и Естония с съществена тематика Дунавската тактика. Според него тя е една опция за развиването на Северна България. Той ще следи дейстията по актуализация на проекта за повишение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт до края на 2024 година - тематика, по която даже Корнелия Нинова призна в сряда, че се разминават с президента. Ще упорства да се одобряват закони и бюджет, " които да пресекат потреблението на религията за политически цели и опитите за капсулиране на обособени религиозни общности и подчиняването им на непознати ползи ". Президентът счита, че би трябвало да има децентрализация на локалната власт.

В резюме президентът направи поръчка: " При по този начин обрисуваната обстановка моята активност като президент през идната година ще бъде отдадена на запазване на демократичните права на българите, на гарантирането на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона ".

Коментарите
Почти незабавно след конференцията на Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова се появиха и първите политически мнения за доклада на президента. Съвсем разумно оценките на ръководещи и съпротива се разминаха. Според Българска социалистическа партия президентът е споделил доста истини - за превръщането на Народното събрание в нотариат, за неуспеха в битката с корупцията и за противоборството на институциите. ГЕРБ обаче видяха в казаното от него поддръжка за вота на съмнение на левицата, разискването на който мина във вторник, а гласуването ще бъде в четвъртък. " Президентът би трябвало да е равно далечен от всички политически сили ", разяснява депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Нито един задграничен вложител не е поискал българско поданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова влезе в тона на президента и не отстъпи в рецензиите към ръководещите, въпреки и не толкоз непосредствено - поради сферите, които следи. Първата й по-сериозна забележка беше, че сънародниците ни зад граница са били изключени от уредниците на българскато председателство на Съвета на Европейски Съюз, а " те можеше да са дипломат на страната ".

Йотова означи още, че нито един огромен вложител не е изискал българско поданство, макар че законът го разрешава. През миналата година са издадени документи за поданство на 3 380 души, най-вече от Македония. От началото на прехода близо 153 000 души са получили българско поданство. Вицепрезидентът разяснява, че нито една институция в страната не знае какво е станало с тях, имат ли ангажимент към страната, изключително тези, които получават и специфични стипендии за учене у нас.

За първи път е основан и електронен указател на случаите, за които комисията към вицепрезидента е разрешила на наказани да бъдат помилвани - общо седем от 577 молби за 2017г.

Илияна Йотова отхвърли да имат разминаване с президента Радев по тематиката за Истанбулската спогодба, макар че първите мнения на двамата за ратификацията й бяха с разнообразни акценти. Според нея забележката й била по тази причина, че документът се подписва от министрите без авансово да се подложи на необятно публично разискване. Вицепрезидентът благодари на Радев за това, че с него се работело леко и елементарно. Очевидно това беше отпратка към предходния екип на " Дондуков " 2 - на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, чиито спорове бяха обществена загадка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР