При сключването на съюза AUKUS през септември 2021 г. Австралия

...
При сключването на съюза AUKUS през септември 2021 г. Австралия
Коментари Харесай

Интегрирането на Австралия в AUKUS е загуба на суверенитет

При сключването на съюза AUKUS през септември 2021 година Австралия се отхвърли от контракта за закупуване на френски подводници за 66 милиарда $.

Съединени американски щати „ няма да позволен “ разлика сред бойните качества на Австралия с извеждането от употреба на нейните подводници от клас Collins, планувано за 2039 година, и разполагането на нейните нови атакуващи подводници с нуклеарно оръжие.

Това заяви министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин по време на конференция на годишния съвещателен конгрес AUSMIN на равнище министри на Австралия и Съединени американски щати. Както се оказва, зад това изказване се крие доста повече, в сравнение с си мислите.

Като начало би трябвало да напомним, че при сключването на съюза AUKUS през септември 2021 година Австралия се отхвърли от контракта за закупуване на френски подводници за $66 милиарда Вместо това трябваше да строи нуклеарни подводници непосредствено в Австралия, употребявайки американска технология.

След срещата в AUSMIN формалните лица като цяло се съгласиха с нуждата Австралия да улесни закупуването на американски оръжия заради бюрокрацията, обвързвана с отбранителната технология. Австралийският вицепремиер и министър на защитата Ричард Марлс сподели, че макар „ действителните стъпки “ има още работа за „ основаване на по-силна отбранителна индустриална база сред нашите две страни “.

Индустриални и държавни източници считат, че Австралия би трябвало да извърви дълъг път, преди да получи нужните разрешителни в размерите, нужни за създаване на съвременни нуклеарни подводници, и също по този начин би трябвало по едно и също време да построи военноморските верфи и оборудванията за поддръжка, предопределени за това.

Роб Уитман, един от най-влиятелните американски конгресмени в региона на защитата, изясни обстановката по следния метод: „ Имаше доста клюки, че австралийците просто ще купят американска подводница. Няма да стане ”. Проблемът, споделя той, е, че Съединени американски щати не могат да си разрешат да нарушат личната си отбранителна поръчка за подводници. Според проектите на Съединени американски щати е належащо да се построят 66 щурмови подводници със скорост на строителство минимум 2 подводници от клас " Вирджиния " годишно.

Уитман предложи „ креативен “ метод за напредване напред: „ Трябва да доведем австралийски подводничари и австралийски корабостроители тук, в Съединени американски щати, да ги заведем в корабостроителниците, да ги преведем през цялостния цикъл на сглобяване на подводници, тъй че да знаят процеса. “

Освен това, по мнението на Уитман, „ Военноморски сили на Съединени американски щати би трябвало да кажат (когато австралийските подводници от клас Collins завършат виталния си цикъл): ще ги прехвърлим на австралийския флот в идващия издигнат клас (американски лодки) Вирджиния и ние отиваме да ги оборудва с двоен екипаж от австралийски и американски моряци. Ще използваме двойно командване, когато планираме интервенции, включващи австралийски сили и сили на Съединени американски щати. Така че това ще бъде подводница, която работи като австралийска, само че не е благосъстоятелност на Австралия, само че въпреки всичко ще бъде актив, върху който те имат този детайл на надзор. "

Уитман схваща, че това основава доста правни и политически компликации, тъй че той има вяра, че „ може би Съединени американски щати би трябвало да имат 51% надзор и командване (над новата лодка), а Австралия 49%. Но все пак нищо не ни пречи да кажем, че тя ще работи като част от австралийската флота и ще се консултираме с австралийците по отношение на планирането на интервенциите и по какъв начин ще стане това, при положение на неотложност, тя (лодката) ще се върне в Съединените щати.

Маркус Хелиер, специалист по публични поръчки в региона на защитата във финансирания от държавното управление Австралийски институт за стратегическа политика, изясни, че в случай че сходен проект бъде прибавен, ще бъде мъчно за военноморските сили на двете страни да се примирят с това, което на процедура е загуба на суверенитет и липса на надзор върху въоръженията. Но съгласно него „ обичайните възгледи за суверенитет и върховен капацитет са несъответствуващи сега “. Въпреки че някакъв тип взаимно командване е нещо изцяло непознато на обичайна австралийска процедура, сподели Хелиър, опитът на страните от НАТО с притежаваните от Съединени американски щати нуклеарни оръжия демонстрира, че такова взаимно командване и надзор на „ военни активи “ е изцяло допустимо.

Обобщавайки горното, можем да кажем, че когато тези сюжети се осъществят, AUKUS неотложно се трансформира от защитителен съюз в политически, където част от съюзническите военни сили се трансферират на директно послушание на Съединените щати.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР