При сблъсъци между християни и мюсюлмани в северната част на

...
При сблъсъци между християни и мюсюлмани в северната част на
Коментари Харесай

Над 50 загинаха при сблъсъци между християни и мюсюлмани в Нигерия

При конфликти сред християни и мюсюлмани в северната част на Нигерия починаха 55 души, съобщи Франс прес, цитирайки оповестено през вчерашния ден изказване на президента Мухамаду Бухари, който осъди убийствата.
"Честите кръвопролития, дължащи са на недоразумения, които може да бъдат уредени по кротичък път, са притеснителни ", се акцентира в президентското изказване. "Никоя просвета или вяра не трябва да оправдава пренебрежението към святостта на човешкия живот ", прибавя Бухари.
В четвъртък избухна принуждение сред мюсюлмани от етноса хауса и християни от етноса адара. Спорът почнал на пазара в град Касуван Мегани, на петдесетина километра от град Кадуна, столица на едноименния щат. След интервенция на полицията обстановката краткотрайно се успокоила, само че вечерта младежи адара се събрали за ответен удар против мюсюлманската общественост. При нападението били изгорени жилища. След това спорът се разгоря с нова мощ
Началникът на полицията на щата Кадуна заяви, че са задържани 22 обвинени. От през вчерашния ден в града е натрапен полицейски час.
Това не е първият случай на междурелигиозно принуждение в щата Кадуна, където се срещат най-вече мюсюлманските северни региони и най-вече християнският юг. В района по традиция има напрежение сред религиите. Преди време в региона се стигна до принуждение сред мюсюлмани скотовъдци и християни земеделци. Конфликтът за земята се утежнява от климатичните промени и демографската детонация в страната, отбелязва Агенция Франс Прес.
През февруари при конфликти, сходни на сегашните бяха убити 10 души, а стотици жилища бяха изгорени. Разследването продължава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР