При приключили консултации между президент и парламентарни сили, преговорите за

...
При приключили консултации между президент и парламентарни сили, преговорите за
Коментари Харесай

Преговорите в „сглобката“ продължават, докато опозицията настоява за нови избори

При завършили съвещания сред президент и парламентарни сили, договарянията за ротация в ръководството не престават. Опозицията упорства за избори допустимо най-скоро, а при болшинството нищо не е контрактувано до момента в който всичко не е контрактувано, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Във втория ден на политически съвещания на " Дондуков " 2, опозиционните партии по този начин и не дадоха отговор на въпроса, който президентът зададе, а точно имат ли формула за ръководство и могат ли да осъществят възможен трети мандат. И от " Възраждане ", и от Българска социалистическа партия виждат " спасението " на България в нови изключителни избори. Представителите на " ИТН " се включиха към общото опозиционно мнение, че 49-ото Народно заседание е покварено още от самото му конструиране. От Има Такъв Народ не виждат капацитет в него и съпоставиха държавното управление с " родственици в болнична стая ".

 Първи на " Дондуков " 2 във вторник влязоха от " Възраждане ".

Във вторник заран консултациите при президента започнаха със среща с представители на „ Възраждане “, четвъртата по величина парламентарна група.

„ Предполагам следите хода на договарянията сред сътрудниците в ръководещата коалиция. През изтеклия интервал вие се позиционирахте като съпротива към властта. Следейки всички тези процеси по избора на държавно управление, по какъв начин преценявате шанса да се образува държавно управление, даже и да е по-добро от това сега? При крах на първия и втория мандат, вие подготвени ли сте да предложите вид за ръководство на страната “? С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на " Възраждане - Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Петър Петров, Светослав Тодоров и Веселин Вешев.

" Ние постоянно сме подготвени да предложим вид за ръководство на страната. Имаме подготвен състав на държавно управление, това приказваме от три години към този момент ", отговори му водачът на партията Костадин Костадинов. Конфигурацията в ръководещата коалиция сега е напълно обслужваща непознати посолства, въпреки това парламентарни избори в този миг са наложителни, само че и са наложителни. Безвремието, в което е попаднала нашата страна, убива България “, безапелационен бе Костадинов.

Призовавам за по-умерен звук, този метод на говорене е характерен за парламентарната естрада, сподели Радев.

След забележката на президента, консултациите с партията получиха напълно различен звук и тематика, и станаха полемика по отношение на провеждането на референдума за еврото, иницииран от „ Възраждане “. Костадинов добави, че самият президент Радев е отговорен за това положение на страната. " Защото предходната година беше погазен тежко най-демократичният ентусиазъм на българите - провеждането на референдума за запазването на лв. ", сподели водачът на " Възраждане ".

Това е безусловно погрешно, и ви приканвам да не надъхвате вашите последователи от трибуната на президентската институция. Аз се управлявам само от Конституцията, отвърна му Радев. Без решение на Народното събрание няма по какъв начин да се организира референдум, безапелационен бе Радев.

Това не са спекулации, тъй като когато едно решение е нелегално, имате избор да му наложите несъгласие, отвърна Костадинов. Очаквахме от вас решителни ограничения за отбрана на законността, сподели Костадинов.

Казах и по-рано, че не би трябвало да се погазват правата на хората, подписали референдума, вмъкна Радев. " Аз не мога да разпиша декрет за референдум без в Народното събрание да е признато ", изясни той и уточни, че няма по какъв начин да свика референдум, акцентирайки, че България ще стартира да наподобява на естествена демократична страна, когато всички съблюдаваме закона, отбелязвайки, че Народното събрание не почете закона за привикване на референдум и мнението на българските жители. " Но аз без ясно решение на Народното събрание да издам декрет за референдум, няма по какъв начин да стане ", добави още Радев.

Да, само че не свикахте референдума, отговори Костадинов.

Вие призовавате да се борим с беззаконието с ново безвластие, това няма по какъв начин да стане, отвърна Радев.

Има една остаряла максима, че когато правото се изроди, съпротивата е наложителна. Вие сте държавен глава, ние доста вярвахме във вас, към този момент не имаме вяра нито във вас, нито в Конституционен съд, сподели Костадинов.

Вярата си е ваш въпрос и ваш проблем, отвърна му Радев.

 Втори бяха на " Дондуков " 2 във вторник влязоха от " Възраждане ".

Като предпоследна среща и консултация с парламентарна група, Радев одобри представители на Българска социалистическа партия на „ Дондуков “ 2.

„ Ясна е позицията ни. Времето потвърждава тази позиция, тя е, че това държавно управление и това болшинство са нездравословни за страната. Агонията, в която вкараха България може да се приключи единствено с предварителни избори “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Радев. „ Това държавно управление съобщи упованията на стотици хиляди хора за смяна на досещания модел на ръководство. Вместо да се борят с мафията, изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха. Корупцията към този момент се записва в законите, целите на държавното управление не са изпълнени, Шенген по въздух и вода е унизително за България, безапелационна е Нинова. Еврозоната от 1 януари 2025 също се отдалечава като опция, ПВУ не е ревизиран, крие риск за енергийната непоклатимост, инфлацията не е понижена, това са техни цели, сподели Нинова.

Техните цели не са придвижени. Девет месеца посветиха само за разпределение на постове. За сметка на това огромните цели на страната са на назад във времето, сподели Нинова. Пренесоха властта в Народното събрание, само че убиха парламентаризма - качеството на законите е под всякаква рецензия, това е гаранция за неустановеност и неустойчивост, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

„ Ако това продължи още 9 месеца, това значи още по-голяма неустановеност и неустойчивост, тъй като ще разпределят регулаторите. Мафията и задкулисието да заемат най-високите постове и да бъдат официализирани и законни. За нас това е недопустимо, предварителни избори са излаз от тази обстановка и не виждаме опция в това Народно събрание да бъде решена някаква друга настройка, или най-малко декларирам, че ние няма да участваме в такива “, безапелационна бе Нинова.

 Има Такъв Народ дойдоха последни в президентството.

От ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов президентът чу, че 49-ото Народно заседание няма смисъл и най-добре да се върви на избори.

" Да следим договарянията сред несглобкови сътрудници няма по какъв начин, тъй като те се организират скрито, това не са открити и почтени договаряния, а подмолен пазарлък на тематика постове, пари и регулатори, което е непоносимо, тъй като регулаторите би трябвало да са самостоятелни ", сподели той.

От Има Такъв Народ виждат вид експертно държавно управление с необятна парламентарна поддръжка. " Експертното държавно управление би трябвало да има стратегия по браншове и стъпки във времето, а не общи приказки ще се борим с корупцията и така нататък би трябвало да минем през избори ", уверен е Тошко Йорданов. Според него при нови избори ПП-ДБ няма да имат толкоз представители в Народното събрание, Има Такъв Народ пък ще имат повече, други партии също и тежестта на партиите ще е друга, и вероятно тогава може да има разсъдък измежду партиите.

БГНЕС напомня какво споделиха в понеделник от ГЕРБ и от ПП-ДБ на излизане от " Дондуков " 2.

В основата на бъдещото ръководство би трябвало да е споделената отговорност. Имаме потребност от още малко време, с цел да преодолеем разликите и да приключим договарянията. Това съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, след консултациите при президента Радев.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков съобщи, че единодушието сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС би трябвало да докара до реализирането на първия мандат. Ако не се откри такова единодушие, най-вероятно ще отидем на избори, предизвести той след консултациите при президента.

Както и на договарянията през уикенда, делегацията на ГЕРБ бе водена от вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел и включваше преговорния екип в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

След привършване на диалозите с тях президентът одобри и делегацията на ПП-ДБ, отпред на която е министър председателят в оставка акад. Николай Денков.

Основният въпрос, който Радев насочи и към двете обединения е дали те се нуждаят от още време, с цел да завършват договарянията между тях и в случай че тези договаряния инцидентно не дадат резултат по какъв начин те си показват бъдещото ръководство на България. И разсъни призрака на предварителните избори.

„ Публичната връзка сред партиите в обединението в последно време съживи призрака на предварителните парламентарни избори, макар че измененията в Министерски съвет бяха авансово планувани още преди 9 месеца, макар съществуването на силноспояващи фактори вътре в обединението и макар внушителната парламентарна поддръжка, което постоянно надминаваше даже две трети от народните представители “, уточни президентът.

Преговорите не престават. Имаме общи точки, диалозите са градивни. Това съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел след консултациите с президента Румен Радев.

Габриел призна, че имат и разлики с ПП-ДБ. „ Именно затова имаме потребност от още малко време за договаряния, с цел да преодолеем тези разлики. Основата за съставянето на бъдещото ръководство са правила като споделената отговорност, с цел да има доста явен механизъм за взимане на решения. В този подтекст има съглашение от наша страна, което беше препоръчано още преди две седмици и то бе поставено на масата. За нас е значимо да се придържаме към него “, посочи вицепремиерът в оставка. „ Благодарна съм за градивния звук, в който те протекоха през последните два дни “, съобщи тя и посочи, че договарянията не са на закрито, тъй като има доста явен документ за позицията, от която ГЕРБ-СДС са тръгнали.

„ За нас е значимо да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които към този момент доста ясно сме изложили. Много значимо е да си дадем късмет тези договаряния да продължат в градивен дух с открити диалози “, сподели вицепремиерът в оставка

По-късно в понеделник Радев посрещна делегацията на ПП-ДБ, водена от премиера в оставка акад. Николай Денков, с думите, че главно те са носили отговорността за ръководството на страната през последните девет месеца, „ като се споразумяхте с вашите сътрудници да имат публично единствено един представител в Министерски съвет “. Той подсети, че от ПП-ДБ са се обезпечили и твърдата поддръжка на Движение за права и свободи за измененията в Конституцията.

Държавният глава попита представителите на ПП-ДБ дали са склонни да продължат по същия път, по който са поели преди девет месеца, когато образуваха държавно управление или не базата на насъбрания опит са склонни да преразгледат връзките и с сътрудниците, и към властта.

„ Смятате ли, че ще има механично обединение на меморандума, който вие предложихте със съглашението на ГЕРБ-СДС, или отиваме към някакъв кардинално нов документ, с цел да имаме резистентност и предвидимост на едно бъдещо ръководство “, съобщи Радев.

Според Радев най-важният въпрос е дали ПП-ДБ имат потребност от в допълнение време за тези договаряния. „ Преди малко вашите сътрудници от ГЕРБ-СДС показаха предпочитание за повече време. Моят въпрос е дали вие споделяте тяхната позиция? “, попита президентът.

Премиерът в оставка акад. Денков съобщи, че преди девет месеца са поели отговорност като са осъзнавали риска, че тази отговорност ще нанесе политически вреди. „ Това си струваше. Сега след девет месеца, след признати два бюджета, след промени в Конституцията, които са от дълго време чакани, с насърчаване на капиталовите планове, които бяха заседнали години наред, с отпушване на главните проблеми, които бяха свързани с енергийния преход и обезпечаване на финансиране на засегнатите райони от този „ Зелен преход “, можем да кажем, че това изпитание си струваше. Понесохме политическа вреда, понесохме я освен тъй като опозицията се държеше като съпротива, само че и тъй като и другите политически сили взеха решение, че е по-лесно да употребяват популистки метод, с цел да печелят известност за сметка на държавното управление “, съобщи министър председателят в оставка. Той изрази вяра, че след време всичко това ще бъде осъзнато.

Акад. Денков призна, че връзките с сътрудниците са комплицирани и никой не е очаквал противоположното. „ Поради тази причина намираме за верен акта, че имаме поставени два документа на масата за договарянията. Дали ще продължим и по какъв начин ще продължим зависи от това по какъв начин ще наподобява съглашението за ръководство оттук-нататък “, акцентира министър председателят в оставка.

Той напомни, че договарянията са почнали през последните два дни и има „ значителен прогрес “. „ Но както е в договарянията, до момента в който не е контрактувано всичко, не е контрактувано нищо. Трябва да продължим с това изпитание, с цел да сме сигурни, че ще си коства и през идващия интервал, колкото и дълъг да е той “, сподели акад. Денков.

След диалозите си с президента, министър председателят в оставка акад. Денков акцентира, че е значимо договарянията да продължат градивно, както е било през почивните два дни. „ Умерен оптимист съм. Когато има ясни задания и логичност, нещата вървят за момента. Трябва да продължим с договарянията и се надявам от другата страна да има същото схващане “, сподели той.

Също в понеделник, Радев организира и среща с представители на Движение за права и свободи.

Държавата би трябвало да има непоклатимост и предвидимост. Ако двете ръководещи обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се схванат, има ротация и идващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на непоклатимост. Това обявиха съпредседателят на Движение за права и свободи Джевдет Чакъров и зам.-председателят на ПГ на придвижването Йордан Цонев пред президента. Нашата позиция не се е трансформирала за това да се откри още веднъж формула за ръководство на страната в сегашния миг с оглед и на политическата обстановка в страната, и в геополитическата обстановка, съобщи Чакъров и добави: Нашата поддръжка е била постоянно предвидима и поредна. Съпредседателят на придвижването открои главните цели на Движение за права и свободи - Шенген и Еврозоната.

Подкрепяли сме това държавно управление главно във връзка с политиките, свързани с нашия европейския път и европейски небосвод на страната ни, както и участието в НАТО, добави той.

От своя страна Йордан Цонев също удостовери, че ролята на Движение за права и свободи в първите 9 месеца на кабинета " Денков-Габриел ". Имахме градивна роля и в съставянето на този кабинет, добави Цонев. Движение за права и свободи извърши своите задължения. Ако двете ръководещи обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се схванат, има ротация и идващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на непоклатимост, сподели още Йордан Цонев.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР