При приготвянето на питки, погачи, бисквити и кексове, всеки уважаващ

...
При приготвянето на питки, погачи, бисквити и кексове, всеки уважаващ
Коментари Харесай

Кога да използваме сода и кога - бакпулвер?

При приготвянето на питки, погачи, бисквити и кексове, всеки уважаващ себе си кулинар употребява квас. В себе си тя съдържа дрожди, които вършат тестото меко и бухнало. Когато пристигна време обаче да се подготвят сладкиши, всеки прибягва към един от двата химически набухвателя - сода бикарбонат или бакпулвер.

Наименованието бакпулвер идва от немски и значи прахуляк за печене. То се състои от 2:1 сода за самун и лимонтузу и малко нишесте. Бакпулверът е извънредно елементарен за подготвяне даже в домашни условия.

За задачата към 1 ч.л. сода за самун се прибавя 1/4 ч.л. лимонтузу и дребна щипка нишесте. Някои го избират пред содата за самун, защото лимонтузуто обезврежда миризмата, която от време на време остава в сладкишите, в случай че ползвате единствено нея.

Поради съдържащото се нишесте, колкото и минимални да са неговите количества, в бакпулвера има наличие на фосфати, глутен и лактоза. Това би основало проблем на хора с глутенова нетърпимост. За задачата за тях има безглутенов бакпулвер или другата опция - содата.

Бакпулверът се прибавя в сместа най-после, малко преди да се постави за печене. При приготвянето на мъфини пък то се причислява към сухите съставки.

 Кога да използваме сода и по кое време - бакпулвер?

От него се поставя по малко, другояче има риск да не се разбърка добре и тестото да киселее тук-там. На тестото с прибавен бакпулвер не са нужни нито кисело мляко, нито оцет.

Ако решите да употребявате сода бикарбонат и рецептата го изисква, то преди този момент наложително би трябвало да я " загасите " за малко. Това става, като нужното количество сода се сложи в чаша кисело мляко. Когато спре да „ ври ”, сместа е подготвена за прибавяне в тестото. Тесто със сода не се нуждае от втасване преди печенето.

И двата набухвателя се слагат най-после, с цел да стартират да работят по едно и също време с печенето.

Приготвянето на сладкиши е върховен пилотаж в кулинарията. Когато приготвяте някой сладкиш, спазвайте условията и всичко до грам, в случай че желаете да получите сполучлив резултат.

Повечето предписания разрешават използването и на сода, и на бакпулвер, тъй че изборът е самостоятелен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР