При поемането на този ангажимент не са взети предвид икономическите

...
При поемането на този ангажимент не са взети предвид икономическите
Коментари Харесай

Инж. Христин Илиев: Краят на производството на енергия от ТЕЦ в България не трябва да е през 2026 г. Заедно ще отстояваме бъдещето на енергетиката ни

При поемането на този ангажимент не са взети поради икономическите последици от реализирането му

В последните работни дни на 2022 година по време на среща полемика, проведена от синдикатите КНСБ и КТ Подкрепа, бе образувана необятната коалиция „ Анти 40% “, в която синдикати, депутати, декани на ВУЗ-ове, енергийни специалисти, енергетици и миньори се оповестиха за унищожаване на изискването за понижаване на излъчванията с 40% до 2026 година, поето пред ЕК.

Коалицията упорства за привикване на Консултативния съвет по Европейската Зелена договорка за преразглеждане на поетия ангажимент и по-късно осъществяване на диалози за смяната му с ЕК.

В обединяването не са се присъединили само въглищни ТЕЦ-ове като най-засегнати от мярката, а и централи от няколко български града, които работят на природен газ, тъй като и те се тормозят, че затварянето им може да бъде част от постигането на поетия ангажимент.

„ Като представител на топлофикация, която работи на природен газ, също се усещам директно обиден от поетия ангажимент за съкращаване на въглеродните излъчвания с 40%, тъй като нашите сдружения също отделят въглеродни излъчвания. Ако затварянето на всички въглищни централи не докара до понижаване с 40% на излъчванията, сме сигурни, че ще посегнат и на газовите Топлоелектрическа централа! “ сподели инж. Христин Илиев изпълнителен шеф на Топлофикация Бургас.

Според специалиста при поемането на този рисков за българската енергетика ангажимент не са взети поради икономическите последици от реализирането му.

„ Като енергетик и човек, който дълги години е част от енергийния бранш в страната, не разбирам каква е икономическата логичност да се затварят въглищни Топлоелектрическа централа, които работят с народен запас. Ресурс, които се счита, че имаме за още най-малко 50-60 години и на който можем да разчитаме на рационална цена! Всички видяхме какво се случи тази година с цената на природния газ и какъв призрачен сън претърпяваме всички сдружения, които използваме природен газ в огромни количества. Ако не разчитахме на производството на сила от въглища през тази година, щеше да има сериозен дефицит на сила, който евентуално щеше да докара или до още по-голямо повишаване на тока и парното, или до съществени и чести режими на тока, каквито имахме през 90-те години! “ сподели инж. Христин Илиев.

Според специалиста хората, виновни за това вредящо на страната ни решение, по никакъв метод не са взели под внимание и до каква голяма обществена рецесия ще докара реализирането на този ангажимент.

Инж. Христин Илиев съобщи, че решението слага под риск работните места на десетки хиляди българи. Според него хората над 50 години, които изгубят работата си и няма по какъв начин да намерят опция да практикуват специалността си, надали ще желаят занапред да се образоват и преквалифицират за нови специалности, тъй като им остава напълно малко до пенсия.

„ Районите към Стара Загора, Бобов Дол, Перник, евентуално ще бъдат обезлюдени. Голяма част от съкратените миньори и енергетици биха потърсили прехранване в чужбина. В страни, където към момента могат да практикуват специалностите си и да са потребни със своите познания. “ сподели инж. Христин Илиев.

Според специалиста преразглеждане на уговорката за съкращаване на въглеродните излъчвания с 40% и то толкоз скоро и намаляването на този % е освен в полза на българския енергиен бранш, а и за българското общество.

„ Запазването на непроменени уговорките значи разпродажба на един от най-важните браншове, на които се крепи цялата българска стопанска система и икономическият напредък! “ сподели инж. Христин Илиев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР