При пациенти, прекарали COVID-19, може да има два пъти по-голяма

...
При пациенти, прекарали COVID-19, може да има два пъти по-голяма
Коментари Харесай

Изследват нова хипотеза за въздействието на COVID-19 върху сърцето

При пациенти, прекарали COVID-19, може да има два пъти по-голяма възможност да имат нездрави ендотелни кафези, които покриват вътрешната част на сърцето и кръвоносните съдове, откри проучване на експерти от Хюстънската методистка болница, представено от " МедикълЕкспрес ". Това изобретение предлага нов ключ към разбирането на въздействието на COVID-19 върху сърдечносъдовото здраве.

В новото изследване, оповестено в профилираното изданиe на американския лицей по кардиология " JACC: Cardiovascular Imaging ", експерти от болничното заведение в Хюстън изследват положението на коронарните микросъдове на 393 пациенти с предшестваща зараза от новия ковид, които са имали продължителни признаци. Това е първото оповестено изследване, което свързва понижения кръвоток в организма с COVID-19.

С помощта на позитронно-емисионна томография (ПЕТ), откривателите откриват 20% понижение на способността на коронарните артерии да се уголемяват - положение, известно като микросъдова дисфункция. Те също по този начин открили, че пациентите, прекарали COVID-19, е по-вероятно да имат понижен запас на миокардния поток и промени в кръвния поток неподвижен и при стрес, което е е обвързвано с по-висок риск от неподходящи сърдечносъдови събития.

" Бяхме сюрпризирани от последователността на понижения кръвен поток при пациентите след COVID-19 в границите на изследването ", сподели един от създателите на проучването доктор Муаз Ал-Малла, шеф на сърдечносъдовата PET диагностика в Сърдечносъдовия център Де Бейки в болничното заведение и президент на Американското сдружение по ядрена кардиология. " Резултатите слагат нови въпроси, само че също по този начин ни оказват помощ да се насочим към по-нататъшно проучване на кръвния поток при пациенти с непрекъснати признаци на COVID-19. "

Дисфункцията и възпалението на ендотелните кафези е добре прочут симптом на острата зараза с COVID-19, само че малко се знае за дълготрайните резултати върху сърцето и съдовата система.
Неотдавнашно изследване, извършено в Нидерландия, откри, че 1 от 8 души е имал продължителни признаци след COVID-19. Лекарите не престават да записват пациенти със признаци като зной, сърцетуптене и отмалялост след превозване на инфекцията, само че повода за продължителния COVID-19 остава незнайна.

Необходими са спомагателни изследвания, с цел да се документира мащабът на микросъдовата дисфункция и да се дефинират тактики за подобаваща ранна диагностика и лекуване. Например пониженият запас на миокардния поток може да се употребява за установяване на риска за пациента при поява на признаци на коронарна болест над откритите рискови фактори, което може да стане много значимо при оправянето с дълъг COVID-19.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР