При откриването на международната конференция посветена на въздействието на изкуствения

...
При откриването на международната конференция посветена на въздействието на изкуствения
Коментари Харесай

Мария Габриел: Изкуственият интелект ще е част от образованието на бъдещето

При откриването на интернационалната конференция отдадена на въздействието на изкуствения разсъдък върху висшето обучение, в наличието на министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на образованието на Малта Еварист Бартоло, представители на софтуерни компании, интернационалните специалисти, студенти, българският еврокомисар Мария Габриел очерта главните провокации, пред които се изправя образованието в цифровия свят.

Висококачественото обучение играе жизненоважна роля за напредъка, растежа и нововъведенията, а навлизането на изкуствения разсъдък ще засегне всички аспекти на живота ни, сподели тя. По думите й триумфът в икономическата конкуренция ще зависи от съществуването на висококвалифицирана работна ръка и от това, кой ще бъде първи в развиването на изкуствения разсъдък.

Мария Габриел сложи няколко въпроса, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

„ Как можем да подсигуряваме, че актуалната просветителна система върви в крайник с цифровата промяна? Какъв ще бъде най-хубавият метод за включване на цифровите умения в образователната стратегия? На какво би трябвало да учим нашите деца, с цел да бъдат готови да работят с технологиите? Но също по този начин огромен въпрос е какво може да способства изкуственият разсъдък? “

Според еврокомисаря отговорите на тези въпроси изискват смяна в метода на преподаване и включване на опциите, които технологиите оферират.

„ Тези технологии не би трябвало и в никакъв случай няма да заменят учителя, само че могат да оказват помощ на учениците, като ги привлекат към просветителния развой. Живеем във време, когато обществените мрежи се състезават за вниманието на младежите. Технологиите на изкуствения разсъдък могат да трансформират метода, по който те учат и да създадат образованието доста по-атрактивно за тях “, акцентира Мария Габриел.

Тя съобщи, че в актуалния свят има потребност от усилване на образованието в цифрови умения.

„ Това може да стане посредством решаването на задания, аналитично и сериозно мислене, взимането на решения и стимулиране на творчеството. Приносът на изкуствения разсъдък може да бъде огромен, сподели еврокомисарят и добави, че учителите също би трябвало да бъдат включени софтуерния развой.

Като част от стратегия Цифрова Европа сме заложили бюджет от 700 милиона евро, които да отидат за придобиването на високи цифрови умения в предпочитани области, като изкуствения разсъдък, киберсигурността и суперкомпютрите “, уточни Мария Габриел. Над 6 хиляди студенти могат да създадат интернационалните стажове по стратегия Цифрова опция, добави тя.

Европейската комисия влага обилни средства в региона на изкуствения разсъдък, сподели Мария Габриел. Само за интервала 2018-2020г. размерът на отделените средства е повишен със 70% достигайки 1,5 милиарда евро, като от 2020 година вложенията ще са по 1 милиард евро на година.

„ За да подсигурява водачеството си в областта на изкуствения разсъдък, Европа би трябвало да поддържа научните откриватели, да сътвори същински европейски цифрови първенци. Ключово ще е да задържим своите гении и да притеглим нови, които да останат тук “, акцентира европейският комисар.

Уникалността на европейския метод не е в размера на отделените средства за развиване на изкуствения разсъдък, а на развиване на тази технология учредено на полезности като човешкото достолепие, плурализма, справедливостта и опазване на персоналната цялост, уточни тя. В центъра на нашата работа стоят ползите на жителите.

„ През декември работната група, която работи по основаването на етични насоки в региона на изкуствения разсъдък, показа своите първи хрумвания. Тези насоки бяха обект на публично разискване до 1 февруари и над 500 организации участваха в него, давайки хрумвания и оферти “, сподели еврокомисарят. Окончателният отчет ще бъде показан от работната група при започване на април, като по-късно етичните насоки ще бъдат всекидневно тествани.

Тя прикани университетите да се включат в Европейския алианс за изкуствен интелект, който след юни стартира дейна работа по изработването на оферти касаещи политиките на Съюза в тази област. Висшите образователни заведения могат да се възползват и от платформата „ Изкуствен разсъдък по поръчка “, в която ще бъдат вложени 20 млн. евро. Чрез нея се поддържа съдействието сред европейските откриватели и индустрията в региона на изкуствения разсъдък. Платформата е част от плана AI4EU, който сплотява водещи научноизследователски институти, дребни и междинни предприятия и огромни компании от 21 страни.

Марката „ Изкуствен разсъдък “ би трябвало да се трансформира в история на общия ни триумф, на институции, бизнес, откриватели, научна общественост, заключи Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР