При откриването на двудневната Среща за демокрацията, организирана от американския

...
При откриването на двудневната Среща за демокрацията, организирана от американския
Коментари Харесай

Да обновим демокрацията е основното предизвикателство на съвременността

При откриването на двудневната Среща за демокрацията, проведена от американския президент Джо Байдън, той произнесе встъпително към поканените водачи и представители на гражданския бранш, на медии и на бизнеса. Представяме с известно редуциране текста на речта.

За това събиране си мисля отдавна по елементарна причина: пред лицето на продължителните и тревожни провокации пред демокрацията, универсалните човешки права по целия свят демокрацията се нуждае от първенци.

Исках да бъда хазаин на тази среща на върха, тъй като тук, в Съединените щати, ние знаем, както всеки различен, че обновяването на нашата народна власт и укрепването на нашите демократични институции изисква непрекъснати старания.

Американската народна власт е непрекъсната битка да живеем в сходство с нашите най-високи идеали и да излекуваме нашето разделение; да се ангажираме още веднъж с основополагащата концепция на нашата нация, залегнала в нашата Декларация за самостоятелност, не по-различна от доста от вашите документи.

Ние споделяме: " Смятаме тези истини за явни " - че всички дами и мъже са основани равни, надарени от своя Създател с избрани неотчуждаеми права, измежду които живот, независимост и блян към благополучие.

Но демокрацията не се случва инцидентно. Трябва да я възобновяваме с всяко потомство. И съгласно мен това е незабавен въпрос за всички наши страни. Тъй като данните, които виждаме, значително сочат, че се движим в неверна посока.

През 2020 година Freedom House оповестява, че означи 15-та поредна година на оттегляне на свободата по света. Друг неотдавнашен отчет на Международния институт за народна власт и подкрепяне на изборите отбелязва, че повече от половината от всички демокрации са претърпели спад в най-малко един аспект на своята народна власт през последните 10 години, в това число Съединените щати.

И тези трендове се изострят от световни провокации, които са по-сложни от всеки път и изискват споделени старания за справяне с тези опасения:
Според мен това е определящото предизвикателство на нашето време. Демокрацията - ръководство на народа, от хората, за хората - от време на време може да бъде нежна, само че също по този начин е по своята същина устойчива. Способна е на самокоригиране и е способна да се самоусъвършенства.
И да, демокрацията е сложна. Всички знаем това. Работи най-добре с консенсус и съдействие. Когато хора и партии, които може да имат противоположни възгледи, седнат и намерят способи да работят дружно, нещата стартират да се случват.

Това е най-хубавият метод за разрастване на човешкия капацитет и отбрана на човешкото достолепие и решение на огромни проблеми. И от нас зависи да потвърдим това.

Не всички демокрации са идентични. Не сме съгласни за всичко, всички ние на тази среща през днешния ден. Но изборите, които вършим дружно, съгласно мен ще дефинират хода на нашето общо бъдеще за генерации напред.

И като световна общественост за народна власт, ние би трябвало да отстояваме полезностите, които ни сплотяват. Трябва да отстояваме справедливостта и върховенството на закона, свободата на словото, свободата на събиране, свободната преса, свободата на религията и всички присъщи човешки права на всеки субект. Покойният ми другар конгресмен Джон Луис беше популярен бранител на американската народна власт и на гражданските права по света, учейки се и черпейки ентусиазъм от други велики водачи като Ганди и Мандела. С последните си думи към нашата нация предходната година,, до момента в който умираше, той подсети на страната ни: " Демокрацията не е страна, тя е акт ". " Демокрацията не е страна, тя е деяние. "

През идващите два дни събираме водачи от повече от 100 държавни управления дружно с деятели, синдикалисти и други членове на гражданското общество, водещи специалисти и откриватели и представители на бизнес общността. Не - наблягам, да твърдим, че всяка една от нашите демокрации е съвършена или има всички отговори, а да се сплотим и да потвърдим нашия споделен ангажимент да създадем нашите демокрации по-добри. Да споделяме хрумвания и да се учим един от различен, както и да поемем съответни задължения по какъв начин да укрепим личните си демокрации и да отблъснем авторитаризма, да се борим с корупцията, да насърчаваме и пазиме човешките права на хората на всички места. Да действаме. Да действаме.

Тази среща на върха е началото на една година на деяние, с цел да могат всички наши страни да изпълнят своите задължения и да рапортуват идната година за напредъка, който сме постигнали.

И до момента в който вършим това, Съединените щати ще дават образец, инвестирайки в нашата лична либералност - в нашата народна власт, подкрепяйки нашите сътрудници по целия свят. От най-ранните дни на моето ръководство ние следваме широкообхватна стратегия, с цел да потвърдим, че американската народна власт към момента може да прави огромни неща и да поема провокации, които имат най-голямо значение.

(...)

Бездействието не е вид.

Докато продължаваме да работим вкъщи, с цел да доближим Съединените щати до това, което назоваваме " по-съвършен съюз ", ние удвояваме уговорката си и поддръжката на демокрациите по целия свят. По-рано тази седмица подписах първата Стратегия на държавното управление на Съединени американски щати за противопоставяне на корупцията, която издига нашата битка против транснационалната корупция - закононарушение, което източва обществени запаси и изчерпва способността на държавните управления да работят за хората и просто изпарява увереността в ръководството, от която хората доста огромна потребност.

Стратегията включва работа с други сътрудници - всички вие по света - за възстановяване на прозрачността, държане на отговорност на корумпирани, понижаване на способността им да употребяват Съединените щати и интернационалните финансови системи за скриване на активи и пране на пари.

Днес с горделивост пускам президентската самодейност за демократично обновяване, която ще концентрира напъните в цялата дипломация - в нашите стратегии за дипломация и задгранична помощ за подсилване на демократичната резистентност и човешките права и - в международен мащаб.

Работейки с нашия Конгрес, ние планираме да отделим до 224 милиона $ през идната година, с цел да подкрепим транспарантното и отговорно ръководство, в това число поддръжка за свободата на медиите, битка с интернационалната корупция, поддръжка на демократичните реформатори, поощряване на технологии, които развиват демокрацията, както и дефиниране и отбрана на това какво са почтени избори.
Ще стартираме нови стратегии, с цел да помогнем за свързването на антикорупционните действия в гражданското общество, медиите, университетските среди и да защитим лицата, подаващи сигнали за нередности, както и да помогнем на сътрудниците да се борят с прането на пари и потреблението на така наречен сигурни убежища за укриване на средства.

За да подсигуряваме, че нашите демокрации се укрепват посредством гласа на всеки жители, тази президентска самодейност включва стратегии за поощряване на дамите и девойките и гражданското присъединяване и политическо водачество, овластяване на ЛГБТ+ общността и на хората да вземат участие в демократични институции, предизвикват промяната на трудовото законодателство, работен организации.

Това включва нови направления на старания с нашите сътрудници за справяне с онлайн издевателството и злоупотребите и понижаване на капацитета на страните да злоупотребяват с нови технологии, в това число технологии за наблюдаване, с цел да потискат правата на своите хора да показват своите възгледи.

И ние ще отстояваме две начинания с бързо деяние, междусекторни начинания, които поддържат основните цели на тази среща на върха: Фонда за демократично обновяване и Програмата Партньорство за народна власт. Това ще разреши на Държавния департамент и USAID да усилят средства, с цел да поддържат нашите сътрудници, работещи на фронтовите линии в отбрана на демокрацията по целия свят.

Скъпи сътрудници водачи, членове на гражданското общество, деятели, покровители, жители: По мое мнение, ние сме на преломна точка в нашата история. Изборът, който вършим, съгласно мен, в този миг, ще дефинира фундаментално посоката, която ще поеме нашият свят през идващите десетилетия.

Ще позволим ли да продължи безконтролното оттегляне от правата и демокрацията? Или ще имаме дружно освен визия, а и и храброст, да поведем още веднъж напред похода на човешкия напредък и човешката независимост?

Вярвам, че можем да създадем това и ще го създадем, в случай че имаме религия в себе си, в нашите демокрации, и един в различен.

За това е тази среща на върха.

И по този начин, дано се захващаме за работа.

Преводът и заглавието са на " Дневник ".

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР