При огромния теч на данни от НАП най-много информация е

...
При огромния теч на данни от НАП най-много информация е
Коментари Харесай

Най-големият теч на данни от НАП е за 189 души в държавата. Приложението ѝ за проверка все още липсва

При големия теч на данни от Национална агенция за приходите най-вече информация е била разкрита за 189 души, разгласи през днешния ден Националната организация за приходите. Течът от предходната седмица засегна милиони български жители. За тях свободно налични са имена, ЕГН, адрес, номер, годност и издател на годна персонална карта.

Кои са хората не излиза наяве. Ясно е единствено обещанието на Национална агенция за приходите, че ще се свърже с тях персонално по телефона или посредством имейл. Как това ще им помогне да се опазят също не е известно.

Въпреки обещанието на организацията към момента не е налично приложението ѝ, посредством което всеки би трябвало да може да ревизира дали данни за него са изтекли и в случай че да, какви са те. От Национална агенция за приходите изясняват, че сега съпоставят нелегално публикуваната данъчно-осигурителна информация с тази в действителните бази данни, с цел да се ревизира дали няма дописване или операция. След инспекциите организацията твърди, че ще даде на хората информация за публикуваните данни.

Национална агенция за приходите не прецизира по кое време ще бъде задействано приложението, в текста им написа единствено, че това ще стане " в околните дни ".

Проверката в приложението ще става посредством регистриране на ЕГН и еднократен код, след което резултатите от обработката ще се изпращат на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - единствено за един човек и ще дава отговор само дали има нелегално разкрита информация . Това е належащо, с цел да се подсигурява, че няма да се злоупотребява с непознати персонални данни, изясняват от Национална агенция за приходите.

Лични карти

От Национална агенция за приходите пишат още, че " няма нужда близо 4 млн. българи, чиито данни бяха незаконно огласени, да сменят персоналните си карти " и дават обещание да разгласяват на практика препоръки към тях на уеб страницата на организацията до края на днешния ден.

Пробивът стана на 15 юли, когато до имейли на медии беше изпратен файл с информация, съдържащ към 3% - по изказване на Национална агенция за приходите - от информацията в базите данни на Национална агенция за приходите. Засегнати са към 5,1 млн. български жители, към 4 млн. към тях са живи, останалите са умряли. Неправомерно са публикувани персонални данни и данъчно-осигурителна информация. Информацията съдържа:

- имена, ЕГН и адреси на български граждани;

- телефонни номера, имейл адреси и друга информация за контакт;

- данъчно-осигурителна информация като да вземем за пример: данни от годишни данъчни декларации; данни за справките за изплатени доходи; данни от застрахователен статус; за здравно-осигурителен статус (от Национална агенция за приходите твърдят, че не е изтекла информация за диагнози, а единствено за заплащане на здравни осигуровки); за актове за административни нарушения; за заплащания на налози и осигурителни отговорности през " Български пощи " АД; за пожелан и възобновен Данък добавена стойност, заплатен в чужбина; за интернационалния продан на данъчна информация за български локални лица; служебни данни, получени от други институции в Национална агенция за приходите (агенция " Митници ", Агенция по заетостта, Агенция за обществено подкрепяне, НЗОК, и др.).

От Национална агенция за приходите показват и какви ограничения са подхванали до момента:

- известяван на заинтересуваните лица в Национална агенция за приходите, съобщаване на длъжностното лице по отбрана на данните;

- известяван на Комисията за отбрана на персоналните данни (извършено на 16.07.2019 г.);

- известяван на правоохранителните органи, в това число ДАНС, ГДБОП, CERT, ДАЕУ;

- известяван на ПрокуратуратаИзпълнява се обзор за уязвимости на всички услуги на Национална агенция за приходите, налични посредством интернет;

- ограничение на достъпа до услуги, за които има подозрения за уязвимост;

- възлагане на цялостен одит на осведомителните системи на Национална агенция за приходите от самостоятелна външна организация;

За край от организацията се извиняват за основаната обстановка.

Къде са виновните?

Къде са ръководителите на Национална агенция за приходите и за Комисията за отбрана на персонални данни, която трябваше да ревизира и, вероятно, да санкции Национална агенция за приходите? Галя Димитрова (НАП) бе в отпуск при експлоадирането на най-големия скандал с приходната организация до момента. Не е ясно дали тя към този момент е на поста си.

Днес излезе и информация, че и шефът на КЗЛД Венцислав Караджов е излязъл в отпуск. Дали това е по този начин OFFNews не може да удостовери - целия ден на телефоните на Комисията не дава отговор никой.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР