При необмислена и прибързана рестрикция на рекламата на хазарта в

...
При необмислена и прибързана рестрикция на рекламата на хазарта в
Коментари Харесай

БФС и българските клубове с остра декларация против планираните промени в закона за хазарта

При недомислена и прибързана рестрикция на рекламата на хазарта в България съществува заплаха българският ентусиаст да бъде лишен от удоволствието да гледа по малкия екран водещите шампионати в Европа. Може да се окаже, че мачовете нямат право да бъдат предавани от българска телевизия и отразявани в медиите, защото логото на нелицензирани в България световени онлайн букмейкъри грее на фланелката на голям брой европейски отбори.

БФС и българските клубове излязоха с остра декларация срещу плануваните законодателни промени в закона за
хазарта. Българският футбол се обърна с молба до ръководещите да не се унищожава един от дребното стопански субекти, които генерират устойчиви и солидни доходи в държавния бюджет и влагат съществени средства под формата на спонсорство във футбола.

Ето декларацията на БФС:





Нека внесем малко изясненост по тематиката. Преди няколко години държавното управление на България направи промени в закона за
хазарта в посока привеждането му в естествените европейски регулации в тази сфера. Управниците вкараха ясни и точни правила и правила, и разрешиха на работещите по европейски модел хазартни компании да стъпят трайно и отговорно на родния пазар.

Ръководните държавни фактори дадоха опция на фирмите да популяризират своята законна активност под прецизна регулация, каквато е естествената практиката съвсем в цяла Европа. Примерът в България бе взаимстван от най-хубавите и сполучливи практики от водещите европейски страни. Данъците, рекламата, кандидатстването, виновната активност, както и всички останали аспекти на този бизнес бяха основани по европейските правила.

Рационалната политика на ръководещите в тази посока би трябвало да продължи, а не да превърнем нещо, което работи тъкмо и качествено, в неуспех. Никой няма изгода от ограничението на рекламата в
хазарта. Поднасянето на един артикул пред обществеността носи възвръщаемост. Всичко е въпрос на избор. Едни харчат за алкохол и цигари, други се захласват по нощни заведения, трети обичат да вървят на кино или на отмора. Въпрос на персонален избор.

И финансовите институции непрестанно ни предизвикват да теглим заеми, само че го вършат тези, които преценяват, че желаят да поемат тази отговорност. Хазартните компании съблюдават всички наложени правила и са едни от най-съвестните данъкопладци и постоянни платци. Освен това хиляди наши сънародници работят в България за интернационалните
хазартни компании или такива, свързани с тях, и се радват на високи хонорари.

Рекламата ще докара до нови доходи и надлежно отваряне на работни места, инвестиции и приходи в хазната, които може да се употребяват за опазване на здравето, обучение, просвета и спорт. Както всички добре разбираме спортът е превантивна мярка против подлите заболявания. Осигуряването на удобна бизнес среда накара хазартните компании да се извърнат самоуверено към подпомагането на целия български спорт.

В това число не прави изключение и най-масовият, аматьорският спорт, който сигурно ще загине без дейната помощ, която му оказват фирмите. Помощта от страна на онлайн
букмейкърите разреши на българските клубове да погледнат към своите материални база и да подобрят изискванията за развиването на подрастващото потомство. Напоследък от ден на ден се виждат нови стадиони и терени, които разрешават на гениите да се готвят при естествени условия.

Средствата, отделяни за тези клубове, са витално значими за тяхното битие. Те влагат и част от парите, получени от фирмите в построяването на нови терени и осветяване на стадионите, както и за привличането на надарени треньори и състезатели.

Оставете настрани митовете и легендите за милиардите, съпътстващи тематиката през последните дни. Фактите приказват красноречиво. Затова дано внесем изясненост – 85% - 90% от оборота, които вършат клиените в онлайн операторите, се връщат при тях.

Другият мит, който се повтаря всекиднено, е, че в хазарния бизнес нямало налог. Точно противоположното - хазартните оператори (онлайн) се таксуват с два пъти по висок налог от 10% налог в България. Те заплащат данък от 20% върху остатъчната стойност известна като GGR (разликата сред направените
залози и изплатените печалби), а за останалия бизнес е 10%. Лотариите от своя страна се таксуват с 15% от стойноста на продадените билети!

Хазартните компании подкрепят съвсем всички клубове в Първа, Втора и Трета лига. Част от тях са генерални спонсори на националните тимове на България по футбол и волейбол. Хазартна компания пък подкрепя интензивно и най-хубавия ни боксьор - Кубрат Пулев. Не е загадка, че те са едни от най-големите спонсори и рекламодатели в международния футбол. На стадионите във водещите шампионати в Европа - Испания, Англия, Германия, Италия и Франция може да се видят рекламни пана на най-големите онлайн букмейкърски къщи.

Освен това на фланелките на водещи клубове в Европа стои тяхното лого. Онлайн компанията TIPICO пък стана общоприет спонсор на Бундеслигата, като за период от четири години, ще налее 15 милиона евро. Спонсорските контракти са за милиони. Част от тези оператори са се настанили и на българския пазар. Това е добра вест, защото на всички ни е ясно, че единствено със съществени вложения българските спортисти може да се развиват и да бъдат конкурентноспособни.

Efbet - общоприет спонсор на Левски, Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив), Септември, Верея, Витоша, Локомотив (София), Локомотив (Горна Оряховица), Монтана, Поморие, Струмска популярност, Миньор (Перник), ЦСКА 1948, Хебър и доста други.

WINBET - общоприет спонсор на ЦСКА-София, Дунав и Ботев Враца

BET 365 - общоприет спонсор на Лудогорец и Славия

WINBET е спонсор и на Кубрат Пулев, който жъне триумфи в международния бокс

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР