При лошо развитие на икономиката за следващата година може да

...
При лошо развитие на икономиката за следващата година може да
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: При лошо развитие рискуваме невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит

При неприятно развиване на стопанската система за идната година може да се стигне до безусловно невъобразим от 1996 година бюджетен недостиг, съобщи пред Нова ТВ депутатът от „ Демократична България ” Ивайло Мирчев.

„ Преведено - това значи, че България би трябвало да изтегли големи заеми, по които единствено лихвите ще бъдат милиарди годишно “, разясни той. 

„ Когато тази година имате към този момент 8-9% недостиг, не може идната да кажете, че ще вършим уравновесен бюджет. Не става, чисто стопански. Може, в най-хубавия случай, да отидем на 5-6% недостиг. Само че тогава към този момент влизаме в същинска дългова серпантина, тъй като не можем да спрем да теглим заеми. ” – разяснява Мирчев.

По думите му, тези заеми ще са за най-различни разноски, които са включени в бюджета.

„ Съгласни сме, че минималната работна заплата би трябвало да се подвига с равнището на конкурентноспособност ”, добави депутатът.

По отношение на отстъпката за 1 лева на литър за горивата Мирчев счита, че мярката ще бъде призната и на второ четене: „ Всеки сходен ход във връзка с „ Лукойл ”, ние го приветстваме. Включително, предлагането ни за вдишване на действен надзор върху „ Лукойл ”. Целта ни не е страната да прибере „ Лукойл ”, а „ Лукойл ” да разбере, че страната има инструмент, с който да накара компанията да не изнудва страната ни. ”

На въпрос допустимо ли е доближаване на партиите към третия мандат, депутатът отговори, че Демократична България са се концентрирали върху реализирането на втория.

„ Не мислим за трети, тъй като той е извънредно рисков. Трябва да минем с втория мандат. ” – счита Мирчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР