При изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии

...
При изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии
Коментари Харесай

​Изпитът след 7 клас става единен

При изпита след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии към този момент няма да има модули, а той ще е обединен. Това сподели през днешния ден просветният министър Красимир Вълчев. Модулите бяха основани, с цел да отделят учениците, които се явяват единствено на Национално външно оценяване от тези, които желаеха да аплайват в гимназии след 7-ми клас. Сега обаче, когато съгласно новия закон всички седмокласници се явяват на изпит за гимназиите, модулите стават непотребни.

Досега изпитът след 7- ми клас по български език и по математика включваше по два модула. Първият модул по български беше от 25 въпроса, вторият пък беше трансформиращ преразказ. По математика първият модул съдържаше 20 задания, а вторият- четири по- сложни.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Нямаме потребност от тези модули, тъй като на процедура всички възпитаници ще аплайват в профилирани или професионални гимназии.
Модулите бяха основани, с цел да отделят учениците, които се явяват единствено на Национално външно оценяване от тези, които аплайват в гимназии след 7-ми клас.С приемането на новия закон обаче всички седмокласници се явяват на изпит. По-добър ли е новият вид?

Росица Абаджиева, преподавател по български език и литература, 125-то СУ: Тази смяна съгласно мен не е от толкоз огромно значение. Дали ще е един или два модула за децата е ясно, че би трябвало да се показват на теста и на преразказа. Надявам се, че събирането на двата модула няма да ги лиши от отмора и право на излизане по време на изпита.
Според учителите по-слабите възпитаници ще получат по-високи точки, защото в този момент на втория модул триумфът по предписание е по-нисък.
 © Българска национална телевизия
При наличието на изпитите има напълно дребни промени - по български няма да се включват тип и залог на глагола, типове подчинени фрази, фразеологизми и пароними. По математика пък отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства и трапец. Остава същата дълготрайност на изпитите от два часа и половина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР