При избори днес ГЕРБ ще е първа политическа сила, като

...
При избори днес ГЕРБ ще е първа политическа сила, като
Коментари Харесай

Алфа рисърч: ГЕРБ леко качва, президентът леко пада

При избори през днешния ден ГЕРБ ще е първа политическа мощ, като по отношение на март качва 1.5% поддръжка до 24.5%, следвана от Българска социалистическа партия с 20.1%. Това демонстрират данни от национално представително изследване на " Алфа рисърч ", оповестено на 3 юли.

" Обединените патриоти " означават лек спад (до 5.0%) и съвсем се изравняват с Движение за права и свободи (4.9%). С 2.2% поддръжка " Воля " е под 4%-та преграда. Със същата начална поддръжка от 2.2% започва новосъздаденото обединяване " Демократична България ".

Делът на нежелаещите да гласоподават нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа мощ. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от актуалните парламентарни партии, демонстрира, че макар несполучливите опити от последните години, към момента има капацитет за нови политически субекти, означават от " Алфа рисърч ".

Радев остава с най-голям рейтинг, само че с 5 пункта по-малко

Президентът продължава да е политикът с най-голям рейтинг в страната (54%), само че спрямо март губи 5 процентни пункта. Отливът на поддръжка не се отразява на отрицателните отзиви, които се резервират към 10 на 100, само че се усилва делът на колебаещите се в преценката за неговата активност.

Бойко Борисов е най-одобряваният партиен водач (с 37.2% одобрение), следван от Красимир Каракачанов (25.2%) и Корнелия Нинова (23.3%), като обаче и двамата губят известност. Ръст, за сметка на това, се отича при Валери Симеонов.

Правителството: Лек спад на критиците, само че и на последователите

Правителството резервира последователите си на практика без смяна (20% одобрение). Успешният завършек на европредседателството понижава критиците му с 2 на 100, само че публичният отзив след бягствата на пандизчии и убийството на един от тях, злополуката с военния хеликоптер и митингите на майки на деца с увреждания, му костват и 1% спад на последователи.

Подкрепата за кабинета се разколебава и от неналичието на съществени промени и резултати в базови за обществената инфраструктура браншове като опазване на здравето, обучение, правораздаване, сигурност. Конюнктурните решения обезвреждат моментните напрежения, само че оценките за работата точно в тези посоки изпъкват с високата си сдържаност.

Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са тримата министри с най-голям рейтинг. През юни външният министър измества от тройката военния, който изпада на пета позиция поради растежа на отрицателните отзиви след трагичния случай край Пловдив.

Подкрепата от майките на деца с увреждания за Бисер Петков води до леко възстановяване на неговите позиции. Другата забележителна смяна през юни е с отрицателен знак. Сериозен спад е налице при вътрешния министър Валентин Радев, макар че изследването е провеждано на терен преди вота на съмнение.

Оценката като цяло е, че държавното управление не демонстрира резултати от промени в съществени браншове.

Руската аудиенция на Радев е възприемана като по-успешна от тази на Борисов

Мнозинството от българите (54%) са уверени, че районът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, в случай че Европейски Съюз има решаващо въздействие в него, а не Русия. В резултат на това второ следващо тримесечие утвърждението за Европейски Съюз не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%).

Въпреки че нито един от двамата висши държавници не съумя да уточни съответни резултати от визитата си в Русия, 43% от българите са уверени, че Румен Радев е бил сполучлив и е постигнал положителни резултати, до момента в който за Борисов по този начин считат едвам 26%.

Проектът " Белене " да се осъществя единствено в случай че е преференциален

Темата за АЕЦ " Белене " продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа наложително би трябвало да бъде издигната, само че за болшинството икономическият фактор е решителен – съгласно 59% планът си коства да се осъществя единствено в случай че е стопански преференциален.

Аналогична е обстановката и във връзка с възможни опасности, свързани със градежа на централата. 30% нямат терзания, само че 69% изричат едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от повреди и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на плана през призмата на по-дълъг житейски небосвод, както и тези с по-високо обучение, са доста по-склонни да регистрират равнищата на риск и да се въздържат от поддръжка за плана.

Летните проекти

Началото на летния сезон е време и за летни проекти. Макар всекидневно обсъждани единствено в рубриката " развлечения ", тези проекти са значим знак, първо, за икономическото богатство и надлежно, за равнището на стопански оптимизъм, който движи редица от най-важните браншове у нас и второ, за персоналните цели на българите. Изследването демонстрира, че макар растежът на приходите, плануваната лятна икономическа интензивност съвсем не се разграничава от миналогодишната. С 1.4% нараства делът на възнамеряващите да почиват в България, за сметка на съвсем аналогичния спад на планиращите отмора в чужбина. Общо 3.4% или към 200 000 семейства имат намерение да отдъхват и на двете места - и в страната, и отвън нея. Плановете за по-малки (13.2%), или по-големи поправки (4.4%) също остават в границите на миналогодишните, потвърждавайки сдържаността в персоналните капиталови проекти.

Всяко осмо българско домакинство е наранено от миграцията

По отношение на целите, усещане прави растежът от 9.2% на 13.2% на хората, които чакат срещи с близки, деца, внуци, живеещи отвън България. Този растеж е извънредно индикативен за забележителните демографски промени в обществото - всяко осмо българско домакинство е наранено от миграцията, което не остава без психически и прочувствени последствия.

Активен спорт, само че не и повишение на квалификацията

Позитивно е повишаването в каузи на хората, които имат намерение да спортуват интензивно (от 4.4% на 6.2%), което е в синхрон с общата наклонност за по-активен и здравословен метод на живот през последните години, изключително измежду по-младото потомство.

За втора поредна година най-нисък, само че въпреки всичко с най-малък растеж (1.8%) остава делът на хората, които възнамеряват присъединяване в курсове за повишение на обучение или подготовка. Предвид проблемите с работната мощ у нас, този слаб интерес е съществено предизвикателство и пред просветителните институции - било то учебни заведения, университети, или школи. Всички те биха могли да дават доста по-широка палитра от просветителни благоприятни условия, ориентирани към младежите, позволяващи им да покачат персоналните си шансове за добра работа и възнаграждение.

Изследването на " Алфа рисърч " е извършено в интервала 17 – 25 юни 2018 година посредством 1017 директни стандартизирани изявленията в домовете на респондентите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР