При голям интерес премина дискусията по въпросите на законодателството на

...
При голям интерес премина дискусията по въпросите на законодателството на
Коментари Харесай

Варненски учители поискаха промяна на закона за предучилищното и училищното образование

При огромен интерес мина полемиката по въпросите на законодателството на предучилищното и учебното обучение във Варна, оповестиха от общинската пресслужба.

Събитието бе проведено от Синдиката на българските учители, Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ", със съдействието на Община Варна, с присъединяване на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в интервала 2017-2021 година и кмета на Варна Иван Портних.

В полемиката се включиха учители и шефове на учебни заведения и детски градини, педагогичен съветници.

Участниците в срещата се сплотиха към концепцията за нуждата от смяна на закона за предучилищното и учебно обучение.

Красимир Вълчев съобщи, че от приемането му са минали 6 години, което е задоволително дълъг интервал, с цел да се видят проблемите.

Той добави, че е най-важното какво ще учат децата, които ще са на пазара на труда през 2060-2070 година. Според него образователните стратегии би трябвало да бъдат с по-малко понятия и фактология. Намаляване на административната тежест на учителите също е задача, по която би трябвало да се работи.

" Необходими са две-три стратегии за детските градини, такива за оправяне на учебните дворове и създаване на най-малко 2 спортни площадки в тях, за нови и съвременно обзаведени кабинети, за обезпечаване на налична архитектурна среда в образованието, само че всичко това изисква средства ", счита някогашният учебен министър.

Преди промени в законодателството би трябвало да има изцяло проучване в него, уточни ръководителят на профсъюз „ Образование “ Галина Димитрова.

" Колективните трудови контракти в областта на образованието, които подписваме във Варна, са образец за останалите градове. Вярвам, че поддръжката за учителите, която получаваме от локалната власт, ще продължи ", съобщи Веселин Рашев от Синдиката на българските учители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР