При формирането на сглобката“ сегашният министър на здравеопазването проф. Христо

...
При формирането на сглобката“ сегашният министър на здравеопазването проф. Христо
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Очакваме ДСБ отново да поемат отговорност за МЗ

При образуването на „ сглобката “ сегашният министър на опазването на здравето проф. Христо Хинков беше препоръчан от квотата на Демократи за мощна България (ДСБ). Очакваме сега те още веднъж да поемат отговорност за този пост. Това сподели доцент Антон Тонев, консултант на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

„ Продължаваме промяната “ с почитание признаваме правото на ДСБ да могат първи да отговорят на въпроса ще продължат ли своята отговорност към Министерство на здравеопазването, след което ще се проведат съответните диалози, а кадровият състав на така наречен втори ешелон – заместник-министрите пък зависи от разговора сред министър председател и министър на опазването на здравето “, сподели още доцент Тонев.

По думите му върху проф. Хинков не е имало толкоз огромен публичен напън, с цел да разгласи, че ще напусне поста след ротацията. „ Може би някои политици и политически сили са желаели той да бъде заменен или пък са желали да съгласува повече политиките си с тях, само че неговият прелиминарен отвод би могъл да се случи и малко по-късно. Той обаче е задоволително умишлен човек и е взел за себе си вярното решение “, акцентира още доцент Тонев.

Припомняме, проф. Хинков съобщи, че напуща поста след ротацията поради невъзможността да смени шефа на „ Пирогов “, чието неприятно ръководство на болничното заведение е потвърдено с одитни отчети. „ Въпросът за директорството на Пирогов мощно се политизира, отвън рамките на обстоятелствата, такива каквито към момента се изчакват от разнообразни институции. Има заведени преписки в прокуратурата по одитния отчет, а по медиите се появи информация, че юрист Марковски ще съставлява управителния екип на „ Пирогов “, има обстоятелства, които би трябвало да излязат и аз ще ги разясня тогава “, сподели доцент Тонев.

„ Имайте поради, че има издадена заповед за уволняване на доктор Валентин Димитров, която е връчена по надлежния ред, обжалвана и върната от съда – съдът счита, че няма аргументи тя да бъде жалена, защото доктор Димитров не е страна, в резултат на което той е дал домакински адрес в Стара Загора, макар че работи и обитава в София. И сега се намираме в един юридически проблем – не мога да схвана, аз на негово място бих взел друго решение, защото нито един пост в страната не си заслужава такова уронване на персоналния авторитет, за сметка на персоналните дейности. По смисъла на правото господин Димитров е законен шеф сега и може да подписва документи, само че за мен персонално няма такава позиция, за която да мина през всичко, с цел да я запазя, само че това е персонално мое мнение. Г-н Димитров ще загуби директорското място след ефикасна регистрация в Търговския указател на идващия сътрудник, който попада в действителност в заповедта на министъра на опазването на здравето “, разяснява доцент Тонев.

В отговор на въпрос дали счита, че може да има подправени данни в одитните отчети от две инспекции от ИАМН за лекуването на Даная в „ Пирогов “, доцент Тонев съобщи, че по предписание има вяра в институциите в България. „ Имал съм опция да ревизира част от цифрите и за мен няма потребност от в допълнение събиране на обстоятелства. Трябва и правораздавателните институции да преценяват има или няма проблем, който да бъде обсъждан по съответните членове на Административнопроцесуален кодекс или Наказателно-процесуален кодекс “, сподели още доцент Антон Тонев.

Той уточни като триумфи на Министерство на здравеопазването в последните 9 месеца идването на първия медицински хеликоптер и работата по плановете по Плана за възобновяване и резистентност. В момента планът за 10 центъра за съвременно лекуване на инсулта е показан пред Европейската комисия за финални утвърждения. „ Одобрението е не за финансиране, а дали планът е вярно заложен. В момента, в който получи утвърждение, ние можем незабавно да разпореждаме публичните поръчки за осъществяването на този план. Самото финансиране, което е заложено по този план, мисля, че е за към 150 млн. евро “, сподели доцент Тонев.

Той добави, че по ПВУ е заложено финансирането на задоволителен брой педиатрични отделения, както и възобновяване на апаратурата за лекуване на злокачествени болести да възобновят апаратурата си, за закупуване на съвременна инсталация за лъчелечение и при деца в лечебни заведения и отделения. При индикативната процедура, когато е бил отворен планът са кандидатствали 20 лечебни заведения.

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР