При децата има и алергичен компонентМахнете дебелите килимиВ основата на

...
При децата има и алергичен компонентМахнете дебелите килимиВ основата на
Коментари Харесай

Д-р Лиляна Чунева, пулмолог: Астмата е наследствена болест

При децата има и алергичен съставен елемент
Махнете дебелите килими

В основата на бронхиалната астма стои хронично неинфекциозно инфектиране на дихателните пътища - бронхите. Нейните признаци са разнообразни по време и тежест - затруднено дишане, стягане в гърдите, кашлица, влошаваща се нощем, свирене в гърдите. Те могат да изчезнат непринудено или в отговор на медикаментозно лекуване и от време на време отсъстват седмици или месеци. От друга страна, пациентите могат да получат епизодични обостряния, които да бъдат животозастрашаващи, изяснява доктор Лиляна Чунева, пулмолог, експерт вътрешни заболявания в Медицински комплекс „ Доверие “.

Бронхиалната астма е най-честото хронично заболяване на дихателната система в детска възраст. То се отнася към заболяванията с наследствена предразположеност и по предписание се развива при деца, в чието семейство има заболели от алергични болести. Въпреки че децата страдат най-често, няма пределна възраст за начало на бронхиалната астма. Тя може да се прояви даже след 70 години.

Когато признаците са по-леки или пациентът не търси помощ и не се лекува, може да се стигне до животозастрашаващ припадък, а в дълготраен проект последователно в бронхите настъпват необратими структурни промени, което води до тяхното трайно притеснение, водещо до дихателна непълнота.

Астматичният припадък съставлява ненадейно настъпило затруднено дишане. Може да се случи когато и да е на денонощието, само че е по-често в дребните часове на нощта. При някои пациенти може да има предвестници като кихане, сърбеж в носа, кашлица, главоболие. Появяват се тежест в гърдите, мъчителна и суха, дразнеща кашлица, чува се подсвиркване или хриптене в гърдите. Дишането се забавя, а пулсът се форсира. При тежките пристъпи може да се стигне до напредваща отмалялост, безсилие и даже кома, предизвестява доктор Чунева.

Лечението на астмата е сложно – със и без медикаменти, като главното е с така наречен инхалаторни лекарства, а при избрани показания и с приемащи се през устата или инжекционни медикаменти.

Веднъж открита, астмата би трябвало да се управлява, с цел да се предотврати прогресирането й. Това включва ограничение на контакта с алергени в бита, понижаване влажността на пространствата, махане на дебели килими, тапицирани мебели, плюшени играчки, пране на спално долни дрехи на над 55 градуса, осъществяване на алергенна имунотерапия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР