При 5G мрежите, скоростта на интернет може да бъде с

...
При 5G мрежите, скоростта на интернет може да бъде с
Коментари Харесай

Бъдещето си има име: 5G

При 5G мрежите, скоростта на интернет може да бъде с от 50 до 100 пъти по-висока, в сравнение с при сегашните 4G мрежи

© Надежда Чипева Още по тематиката
Huawei - невидимата причина за блокирането на договорката сред Qualcomm и Broadcom

Китайската компания не участваше в подготвяното придобиване, само че то можеше да се окаже огромна победа точно за нея
15 мар 2018
Безжичният интернет – позабравеният воин на България

WiFi мрежите в страната освен са сносно развити, само че и еволюират
15 сеп 2017
Гуо Пинг: Колегите ми споделиха, че България е Силициевата котловина на Югоизточна Европа

Главният изпълнителен шеф на Huawei пред " Капитал "
19 май 2017
AT&T купува компания за развиване на 5G мрежа

Сделката на стойност 1.25 милиарда $ е част от редица придобивания на АТ&T и Verizon
11 апр 2017
Nokia планува консолидация в телеком бранша през тази година

Компанията чака по-малък спад в търсенето на съоръжение за високоскоростни мрежи
27 фев 2017 Не беше доста от дълго време времето, в което всички огромни телекоми в България се хвалеха с новата си 4G мрежа, позволяваща високи скорости на мобилен интернет в страната. Докато към момента се радваме на тези бързи услуги обаче, идва времето на световно равнище и за идващото потомство – 5G, което след няколко години би трябвало да донесе със себе си не просто по-високи скорости, само че и доста по-високо равнище на свързване на всичко към нас – от телефоните до кухненските електроуреди. Дискусията за 5G още веднъж излезе на напред във времето през този месец, откакто американските управляващи стопираха договорката за 117 милиарда $ сред Broadcom и Qualcomm. Причината: пазаруването на Qualcomm се оказа въпрос от национална сигурност, защото прекосяването на компанията в непознати ръце значи, че Съединени американски щати ще изгубят един от най-големите си козове в конкуренцията за работеща 5G мрежа. Развитието на технологията ще бъде измежду главните тематики на конференцията Digitalk 2018, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ, която ще се организира на 31 май и 1 юни в Sofia Event Center.

К акво е 5G

Тъй наречените 5G мрежи, които към момента са в тестова фаза, ще разчитат на по-гъсти сигнали през по-малки антени и облачни решения, с цел да могат да доставят от 50 до 100 пъти по-високи скорости, в сравнение с днешните 4G мрежи. Така 5G дава обещание да е от първостепенна значимост за построяването на инфраструктурата на редица промишлености. Според данните на международната комерсиална група GSMA до 2025 година 1.2 милиарда души ще имат достъп до 5G мрежи. Преминаването към тези решения дава обещание освен промени в мобилните услуги, предоставяни на потребителите, само че и основаването на нови бизнес модели, както и вероятни проблеми за страните и промишленостите, които не съумеят да влагат мъдро през преходния интервал.

За разлика от предходните еволюции на технологията – 2G при започване на 90-те години на предишния век, 3G при започване на хилядолетието и 4G преди по-малко от десетилетие – новите стандарти на 5G мрежата ще доведат освен до по-бързи скорости на прекачване на данни, само че също по този начин и ще разрешат свързването на всевъзможни джаджи, в това число и коли, електроуреди и големи аграрни машини.

Накратко, 5G би трябвало да бъде гражданска война освен за потребителските услуги, само че и за цели промишлености, което е и повода Съединени американски щати да бъдат толкоз внимателни при опитите за разлъка с някои от най-големите играчи в бранша. Според Комитета по външни вложения на страната пазаруването на Qualcomm от страна на Broadcom ще даде голямо преимущество на китайските производители на съоръжение за мрежи пред американските.

Навлизането на 5G услуги ще отвори и доста междинни пазари, на които да играят и повече играчи от света на хардуера, софтуера и полупроводниците. Повечето от тях работят в Азия, което е проблем за желанието на Силициевата котловина в Съединени американски щати да продължи да господства софтуерния бранш.

Кои са огромните играчи

Пред софтуерния бранш има много дълъг път, преди да се осъществен всички тези фантазии за свръхбърз интернет, който ще разреши свалянето на филми във високо качество за секунди, както и свръхсвързаността на всичко, която (може би) ще разрешава на потребителя да се обади на тостера си, с цел да препече филийки.

На първо време мобилните оператори ще би трябвало да купят и внедрят ново съоръжение, особено направено за 5G мрежи. Такъв хардуер сега се тества и след време ще се прави от няколко огромни играчи като китайската Huawei, шведската Ericsson и финландската Nokia. Производителите на телефони пък ще стартират да вършат смарт телефоните си с вградени 5G радиоантени, които да разрешават свързване.

Освен фирмите за мрежово съоръжение огромна роля имат и производителите на чипове за смарт телефони. Именно там играе огромна роля Qualcomm, която е измежду последните мастодонти на американския хардуер. Повечето други производители на чипове са от Азия – тайванската MediaTek, както и Samsung и Huawei (през поделението си HiSilicon), които вършат чипове както за личните си телефони, по този начин и за съперници на крайния пазар.

Без подозрение към този миг в най-хубава позиция в 5G мрежите е китайската Huawei, която с изключение на главен производител на мрежово съоръжение за телекоми е и третият по величина състезател на пазара на смарт телефони – освен това като създава сама чиповете си. На Huawei обаче не се гледа с положително око от управляващите в Съединени американски щати, като повода за това е неизяснената връзка на компанията с китайското държавно управление.

Да помечтаем: какво ще ни донесе 5G

Все още не е ясно тъкмо какви биха могли да бъдат финалните благоприятни условия на 5G мрежата, само че към този момент е ясно, че скоростите на интернет ще се вдигнат неимоверно. Неотдавна арабският телеком Etisalat съумя да доближи транспорт от 70 Gbps посредством тестовата си 5G мрежа. За съпоставяне, тази скорост е над 1500 по-бърза от междинната за Сингапур – страната с най-бърза интернет мрежа сега.

Забавянето също ще спадне неколкократно, като латенцията в мрежата ще бъде свалена от 25 до 40 милисекунди през днешния ден до към 1 милисекунда. Именно това ще разреши ръководството на индустриални роботи, работата на самостоятелни коли и други устройства.

Кой къде е с въвеждането на 5G по света

Всички огромни телекоми в Съединени американски щати ще стартират да тестват 5G услуги през тази година, въпреки и сигурно не в приключения вид на технологията. Съществува и казусът, че въпреки общоприетата мрежа да бъде подготвена през тази година, на процедура устройства, които да могат да се възползват относително пълноценно от мрежата, ще се появят на пазара следващата година. Във Англия през този месец ще се състои първото наддаване за спектъра от честоти, като в него ще вземат участие всички огромни английски играчи – EE, O2, Three и Vodafone. Технологията е и измежду най-големите софтуерни ползи на Китай. Изследването на GSMA, съгласно което 1.2 милиарда души на планетата ще имат достъп до мрежата през 2025 година, сочи още, че една четвърт от тази численост ще бъдат жители на Китай. Европа, домът на колосите Nokia и Ericsson, също е в конкуренцията, като съгласно европейския комисар Гюнтер Йотингер 5G ще бъде " гръбнакът на цифровите стопанска система и общество по света ".

До 2 април билетите за най-голямото софтуерно събитие, ориентирано към бизнеса, са на специфична early bird цена. Научи повече за лекторите и програмата на Digitalk 2018 и купи своя билет на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon/
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР