Президентството на Джо Байдън в САЩ стимулира създаването на нови

...
Президентството на Джо Байдън в САЩ стимулира създаването на нови
Коментари Харесай

Ще се разберат ли скоро Израел и Турция?

Президентството на Джо Байдън в Съединени американски щати подтиква основаването на нови стратегически съюзи в разнообразни райони по света. Пример за това е скорошната смяна, настъпила в връзките сред и Израел, които са в дълбока рецесия повече от десетилетие. И двете страни дават сигнали за вероятно взаимно съгласие.
Наскоро вестник „ Хаем “ в Израел, цитирайки като източник „ върховен турски чиновник “, съобщи, че „ Турция на 29-ти март е уведомила Израел, че е подготвена да изпрати дипломат в Тел Авив, в случай че израелското държавно управление поеме уговорката да отвърне реципрочно на мярката ", оповестява БГНЕС. Изданието напомня по какъв начин е зародил спорът сред двете страни.
 Израел се готви да имунизира деца от 12 до 15 година с Pfizer/BioNTech Израел се готви да имунизира деца от 12 до 15 година с Pfizer/BioNTech
Израел се готви да имунизира деца от 12 до 15 година с Pfizer/BioNTech, оповестиха в четвъртък здравните управляващи, заяви Агенция Франс Прес. В страната към този момент...
Кризата в Давос. Най-сензационният образец за срутва в турско-израелските отношение е може би когато тогавашният министър председател Реджеп Тайип Ердоган направи „ едноминутна “ забележка на срещата на върха в Давос през 2009 година Това беше моментът, който за първи път раздруса турско-израелските връзки. Ораторът в Давос Ердоган реагира остро пред другия участник, някогашният президент на Израел Шимон Перес, като съобщи пред камерите, че в никакъв случай повече няма да пристигна в Давос. И той удържа на обещанието си.
Година по-късно през 2010 година избухна рецесията в Мави Мармара. Израелските сили за сигурност убиха девет цивилни турски деятели, чиято целева дестинация беше Палестина. Турция изтегли посланика си от Израел, характеризирайки акта като „ държавен тероризъм “. Впоследствие Турция минимализира дипломатическите си връзки с Израел. През юни 2016 година двете страни още веднъж реализираха съглашение и до края на годината нови посланици встъпиха в служба както в Анкара, по този начин и в Тел Авив.
Поредната рецесия настъпи през декември 2017 година, когато тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че признава Йерусалим за столица на Израел . В Израел 52 души изгубиха живота си в митинги, проведени от палестинците в отговор на решението от май 2018 година, когато трябваше да бъде намерено посолството. В този миг Турция още веднъж отдръпна посланика си в Тел Авив. След това, Израел извика вкъщи своя делегат в Анкара и мандатът на посланика по-късно изтече. Оттогава двете страни поддържаха връзките си посредством charge d`affaires в посолствата.
Миналия декември Ердоган съобщи, че " бихме желали да укрепим връзките си /с Израел/ ", а също по този начин съобщи, че двете страни към този момент си сътрудничат в региона на разузнаването . През февруари Израел назначи Ирит Лилиан за charge d`affaires в посолството в Анкара. Израелският новинарски уебсайт I24news съобщи, че назначението на Лилиан в Турция като специалист на тази служба е значимо обръщение от израелското външно министерство към Ердоган. " Назначаването на подобен умел човек е отражение на желанието на Тел Авив да върне старите топли взаимоотношения с Анкара ", гласи коментарът в новинарския уебсайт.
 Либерман прикани Нетаняху да се отдръпна и да освободи Израел Либерман прикани Нетаняху да се отдръпна и да " освободи " Израел
Водещият израелски политик Авигдор Либерман разгласи, че неговата партия ще поддържа водачът на „ Йеш Атид ” Лапид за министър-п...
Въз основа на тази последователност може да се каже, че в този момент няма „ спор на ползи “ сред Турция и Израел . По-скоро източниците на „ вкризяване ” са периодически противодействия. Твърдения от рода на възможната поддръжка на Анкара за " Мюсюлмански братя " са въпроси, които могат да бъдат решени безпроблемно. Развитието на съюзи, основани за шерване на естествените запаси в Източното Средиземноморие разрешават и дори вършат належащо двете страни да поддържат рационални връзки. Друг индикатор за усилване на дипломатическите връзки сред двете страни е потвърждението от страна на израелския министър председател Бенямин Нетаняху за водени договаряния с Турция за газовите залежи в Източното Средиземноморие.
Турция си е сложила за цел да господства в политиката за Източното Средиземноморие. В Израел анти-турската изразителност, известна преди в предизборните акции, в този момент е изоставена. Няма да е изненадващо, в случай че връзките сред Турция и Израел се възстановяват доста по-бързо, в сравнение с сме предполагали и прераснат в съдействие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР