Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир

...
Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир
Коментари Харесай

Президентите на Турция и Русия може да обсъдят нова формула за износ на зърно

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин може да обсъдят нова формула за експорт на зърно през Черно море, която Турция ще създаде след контактите на нейни представители с двете воюващи страни и Организация на обединените нации, написа турският в. " Хюриет ", написа Българска телеграфна агенция.

Според вестника, който проучва визитата на турския външен министър Хакан Фидан в Украйна на 25 август и предстоящото му скорошно посещаване в Русия, Киев не желае да се върне към съществуващото съглашение за зърнен кулоар през Черно море и " не гледа неблагосклонно " на подписването на вероятно ново съглашение.

" Всъщност Украйна би желала да реализира транспорта на зърното независимо, без да навлиза в интернационалните води, т.е. през румънски и български териториални води, по образеца на контейнеровоза, плаващ под флага на Хонконг ", написа вестникът.

Според изданието министърът на външните работи на Турция е изслушал при визитата си в Киев позицията на Украйна, а на идното си посещаване в Русия ще изслуша и мнението на съветските управляващи, след което ще се обърне към Организация на обединените нации.

Въз основа на контактите Анкара ще се опита да изготви нова формула за износа на зърно, която да може още веднъж да събере страните на преговорната маса, показва " Хюриет ", като добавя, че Анкара не поддържа съглашение без присъединяване на Русия, защото е загрижена за обстановката, която може да възникне в Черно море, в случай че напрежението ескалира или Русия вземе на прицел даден транспортен съд.

Корабът под флага на Хонконг, ръководен от немска компания, стана първият кораб, употребявал краткотрайния кулоар от и до украинските морски пристанища, който може да се употребява от търговски кораби на личен риск. 300-метровият контейнеровоз, който чакаше в пристанището на Одеса от година и половина, отплава през румънското и българското крайбрежие за Турция и мина през проливите, припомня " Хюриет ". 

На 17 юли Русия се отдръпна от съглашението за зърното, а на 20 юли разгласи, че ще смята всички кораби, които влизат или излизат от украински пристанища, за военни цели. 

Среща на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин е планувана да се състои в Сочи, а за допустима дата се показва 4 септември, съобщи за ТАСС дипломатически източник от Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР