Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип

...
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Путин осъди пред Ердоган деструктивната линия на Киев

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган организираха телефонен диалог. Това заяви в понеделник пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС и Анадолската организация.

Путин и Ердоган разискаха въпроса за размяната на пленници, по-специално на ранени бойци, сред Русия и Украйна.

" Продължи обменът на отзиви по отношение на обстановката към Украйна. По-специално, по инициатива на турската страна и като се имат поради последните контакти в Анкара, комисарите на Русия и Украйна по правата на индивида ще издигнат въпроса за размяната на арестувани лица, на първо място ранените ", се споделя в известието.

Както бе маркирано в пресслужбата, президентът на съветската страна обърна внимание на своя събеседник " на деструктивната линия на киевския режим, който разчиташе на активизиране на военните дейности с поддръжката на западни спонсори, увеличение на размера на предадените оръжия и военна техника ". " Пример за лицемерната политика на Киев беше отхвърлянето на предлагането за преустановяване на огъня за интервала на православната Коледа ", се акцентира в известието.

Двамата водачи са разискали и осъществяването на зърнената договорка. " Беше прегледано осъществяването на пакетните Истанбулски съглашения от 22 юли 2022 година за износа на украинско зърно от черноморските пристанища и деблокирането на доставките на храни и торове от Русия ", оповестиха от пресслужбата на Кремъл.

Лидерите са разискали и въпроса за нормализиране на отношенията сред Анкара и Дамаск.

" Бяха разисквани въпроси за нормализиране на турско-сирийските връзки, в това число в подтекста на самодейността на Анкара за започване на консултации с присъединяване на съветски, турски и сирийски представители ", се споделя в официалното съобщение.

Освен това водачите означиха практическото значение на взаимната работа на Русия, Турция и Иран в границите на " процеса от Астана " за поощряване на сирийското урегулиране.

Путин и Ердоган обсъдиха сътрудничеството в областта на енергетиката между двете страни като предпочитан въпрос, в това число основаването на регионален газов хъб в Турция.

В предишния телефонен диалог на 5 януари лидерите също подчертаха значимостта на реализирането на взаимни енергийни планове. Тогава Ердоган означи, че Турция скоро ще приключи правенето на пътна карта за газовия хъб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР