Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп

...
Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Защо Тръмп и Путин избраха Хелзинки за срещата си

Президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Доналд Тръмп ще проведат първата си публична среща на 16 юли в Хелзинки – град, прочут като дипломатическа локация по време на Втората международна война.

Досега двамата водачи са се срещали единствено в коридорите на интернационалните срещи и са говорили най-малко осем пъти по телефона, а отвреме-навреме вършат положителни мнения един за различен.

Срещата евентуално ще разгневи съдружниците на Съединени американски щати – изключително Англия, която желае да изолира Путин, или Украйна, която се тревожи от приятелското отношение на Вашингтон към Москва, написа организация " Ройтерс ". А и тя е планувана тъкмо измежду срещата на върха на НАТО в Брюксел и тридневното посещаване на Тръмп в Обединеното кралство.

Финландия има обичаи в семейството на американско-руски срещи, изключително по време на Студената война. Тогава тя бе неутрална и Хелзинки бе вратата сред Изтока и Запада, напомня " Асошиейтед прес ", представена от WHDH.

 Защо Тръмп и Путин избраха Хелзинки за срещата си
© Lehtikuva, Reuters

През септември 1990 година финландците домакинстваха срещата сред Джордж Х. У. Буш и Михаил Горбачов, на която се обсъждаха нашествието в Ирак и обстановката в Близкия изток. През март 1997 година Бил Клинтън се срещна с Борис Елцин, с цел да разясняват разширението на НАТО на изток.

Сега президентът Саули Нинистьо поддържа близки връзки и с Путин, и с Тръмп.

Миналата година Финландия чества стотната годишнина от независимостта си, само че си обезпечи другарска връка с Москва, като продължава да бъде неутрална и развива търговията си с източната съседка. През 70-те западногерманските политици назоваха тази процедура " финландизация ", с цел да опишат с подигравка по какъв начин една мощна страна въздейства върху по-малките си съседи, а финланците още не харесват този термин.

Страната се причисли към Европейски Съюз през 1995 година и е един от първите членове на еврозоната, откакто одобри еврото през 2002 година Но не е член на НАТО и множеството финландци са срещу това да се случи, въпреки актуалното държавно управление да гледа благосклонно на концепцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР