Президентът Володимир Зеленски официализира кандидатурата на историческия център на Одеса

...
Президентът Володимир Зеленски официализира кандидатурата на историческия център на Одеса
Коментари Харесай

Вече е официално: Украйна поиска историческият център на Одеса да влезе в Списъка на ЮНЕСКО

Президентът Володимир Зеленски официализира кандидатурата на историческия център на Одеса за регистриране в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО в тирада пред Изпълнителния съвет на организацията. В авансово записано видеосъобщение той се обърна към представителите на 58-те държави-членки на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО и им благодари за на организацията на Организация на обединените нации за дейностите, които води в Украйна под нейния мандат, и прикани за „ разширение на взаимните старания “ за отбрана на културното завещание на страната.

Досието с номинацията бе публично импортирана в ЮНЕСКО от делегация, водена от непрекъснатия пратеник на Украйна в организацията Вадим Омелченко и кмета на Одеса Хенадий Труханов. То бе квалифицирано с поддръжката на Италия и Гърция. ЮНЕСКО активизира интернационалните специалисти, с цел да дават на украинските управляващи техническа помощ при подготовката на досието за кандидатстване.

Документите ще бъдат прегледани от консултативните органи и прегледани на идната сесия на Комитета за международно завещание, чиито 21 държави-членки ще дават отговор за вземането на решение.

Вписването на историческия център на Одеса в Списъка на международното завещание би признало изключителната универсална стойност на този обект и задължението на човечеството да го отбрани. От правна позиция това ще сътвори разширена предпазена зона според Конвенцията на ЮНЕСКО от 1972 година за запазване на международното културно и естествено завещание.

Съгласно конвенцията, утвърдена както от Украйна, по този начин и от Русия, подписалите я страни се задължават да спомагат за отбраната на включените в листата обекти. Освен това те се ангажират да се въздържат от предприемане на всевъзможни умишлени ограничения, които биха могли директно или индиректно да навредят на международното завещание.

Освен това вписването в Списъка на застрашеното международно завещание би отворило достъп до механизми за незабавна интернационална помощ, както механически, по този начин и финансови, за подсилване на отбраната на полезността и подкрепяне на нейното възобновяване.

Към днешна дата нито един от украинските културни обекти, ползващи се от отбраната на ЮНЕСКО по силата на вписването им в листата на международното завещание, не е бил бомбардиран.

Междувременно ракетните удари на Москва нанесоха съществени вреди по културни обекти в Киев, съобщи Kyiv Post. Украинският център за развиване на музеите заяви, че масираният ракетен удар на Русия на 10 октомври е предизвикал съществени вреди на културни и университетски здания в центъра на Киев, като Червената постройка на Института по лингвистика на Националния университет „ Тарас Шевченко “, Научна библиотека Максимович, институтите по литература и по археография към Националната академия на науките, Национално филхармонично сдружение, Педагогически музей на Украйна и Музей на Украинската гражданска война от 1917-1921 година, ситуирани в постройката на Централната Рада, Националния музей на естествените науки в Националния Академията на науките и Киевския градски исторически музей.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР