Президентът Володимир Зеленски и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон се

...
Президентът Володимир Зеленски и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон се
Коментари Харесай

Украйна и Швеция обявиха засилено сътрудничество в отбранителния сектор

Президентът Володимир Зеленски и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон се срещнаха в скандинавската страна, с цел да обсъдят проектите за засилено съдействие във военната сфера.


Двамата подписаха " декларация за планове ", която символизира желанието на двете страни да " засилят съдействието в производството, употребата, образованието и обслужването " на шведските бойни бронирани машини CV90, заяви " Укринформ ".


" Признавайки, че CV90 е високо ефикасна и съвременна бойна машина, Швеция и Украйна споделят убеждението, че по-нататъшното съдействие в региона на платформата CV90 ще бъде от взаимна изгода ", се споделя в взаимното изказване след срещата.

" Ето за какво тези планове символизират волята на Швеция и Украйна за усилване на съдействието в региона на производството, употребата, образованието и обслужването на платформата CV90. "

Зеленски написа в Telegram, че двете страни " ще създадат всичко допустимо първият създаден в Украйна CV90 да се появи допустимо най-скоро ".


" Нашите воини имат доста похвали за CV90 и са признателни освен тъй като тези машини карат момчетата да се движат напред, само че и тъй като CV90 оказва помощ за спасяването на човешки живот. Животът е най-ценното нещо ", сподели той.

Зеленски и първата дама Олена Зеленска дойдоха на работно посещаване в Швеция, с цел да обсъдят с управлението на страната по-нататъшната военна помощ по-рано денем, напомня БГНЕС.

Зеленски трябваше да се срещне и с крал Карл XVI, кралица Силвия, ръководителя на шведския парламент Андреас Норлен и ръководителите на парламентарните групи.

Посещението идва, откакто на 17 август шведският парламент разгласи, че е одобрил прехвърлянето на 3,25 милиарда шведски крони (почти 300 млн. долара) под формата на военна помощ за Украйна, в това число муниции, аварийни елементи и транспортни средства.

Съобщава се, че пакетът включва муниции и аварийни елементи за артилерийски системи Archer, както и камиони и съоръжение за разминиране.

" В момента приготвяме прехвърлянето на новия 13-ти пакет шведска военна помощ. Този пакет съдържа това, което е значимо: муниции за противовъздушна защита и бойни машини, аварийни елементи за бронирани транспортни средства и съоръжение за разминиране ", сподели Зеленски.

По думите на украинския президент двамата с Кристерсон са разискали и даването на шведските изтребители JAS Gripen по време на визитата.

" Говорихме и за друга мощна шведска машина - самолетите " Грипен ". Това е гордостта на Швеция. И аз съм сигурен, че " Грипен " могат да създадат нашата независимост доста по-сигурна ", сподели Зеленски, като добави, че украински водачи към този момент са стартирали образование на платформата.

По-рано Швеция се съгласи да образова украински водачи на своите самолети Gripen, само че не даде обещание даването на самите машини. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР