Президентът Владимир Путин се обърна към руската общественост в обръщение,

...
Президентът Владимир Путин се обърна към руската общественост в обръщение,
Коментари Харесай

Нацистки режим и ядрено оръжие в Украйна: Твърденията на Путин - проверка на фактите


Президентът Владимир Путин се обърна към съветската общност в послание, което продължи съвсем два часа. В речта си той направи редица изказвания по отношение на войната в Украйна и насочи остри рецензии към западните страни.

Би Би Си прегледа някои от изказванията му.

Снимка: EPA


" Нацисткият режим, който се откри в Украйна след 2014 година “

Владимир Путин нееднократно е отправял изказвания за „ неонацистки режим “ в Украйна като опрощение за нахлуването на Русия в страната.

На последните парламентарни избори в Украйна през 2019 година поддръжката за крайнодесни претенденти беше 2%, което е надалеч по-малко, в сравнение с в доста други европейски страни.

Трябва да се означи също, че президентът Володимир Зеленски е евреин и членове на фамилията му са починали по време на Холокоста. Но в Украйна има извънредно десни групи - най-известната е полк " Азов ". Батальонът е упрекван в осъществяване на изтезания и военни закононарушения, както и за връзка с неонацистката идеология.

Отрядът със особено предопределение „ Азов “ е основан, с цел да се опълчи на подкрепяните от Русия сепаратисти, които завземат региони в Източна Украйна през 2014 година, и след това е включен в състава на украинската войска.

Снимка: EPA


„ Една от бригадите на украинските въоръжени сили... получи името " Еделвайс ", сходно на дивизията на Хитлер “

Тук Путин направи съпоставяне сред украинска армейска част и Първа планинска дивизия на нацистите, която е имала цветето еделвайс на знака си и е направила военни закононарушения през Втората международна война.

На 14 февруари Зеленски връчи на 10-а обособена планинска щурмова бригада почетното звание „ Еделвайс “. На идващия ден съветското министерство на външните работи акцентира това като „ доказателство “ за нацистите в Украйна в известие в Туитър.

Но цветето еделвайс, което пораства в алпийските региони, е употребявано като знак и от други европейски планински военни подразделения, в това число хърватската планинска избавителна работа, генералите от швейцарската войска и 21-ва стрелкова бригада в Полша.

Дори в Русия е имало особено поделение, наречено " Еделвайс ". През 2011 година това звание е обещано на 17-ия отряд със особено предопределение на Росгвардия. През 2016 година името е променено на Авангард.

Снимка: EPA


" Спомняме си и опитите на киевския режим да се снабди с нуклеарно оръжие, тъй като те говореха за това обществено “

Няма доказателства, че Украйна се е пробвала да се снабди с нуклеарни оръжия, а Владимир Путин, който и преди е правил това изказване, не даде такива, написа в разбора си Би Би Си.

Когато беше част от някогашния Съветски съюз, нуклеарните оръжия бяха ситуирани в Украйна, само че през 1994 година Украйна подписа Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия и се отхвърли от тях в подмяна на гаранции за сигурност.

През 2021 година украинският дипломат в Германия допусна, че в случай че Украйна не може да се причисли към НАТО, може да се наложи да преразгледа статута си на страна без нуклеарни оръжия.

През 2022 година президентът Володимир Зеленски съобщи, че въпреки Украйна да се е отказала от нуклеарния си капацитет, тя няма сигурност. Украинското държавно управление обаче не е изразявало желание да се снабди с нуклеарни оръжия, а в документа за военна тактика, оповестен през 2021 година, те не се загатват.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) декларира, че не е забелязала в Украйна признаци на „ отклонение на нуклеарен материал, предопределен за мирни действия, за други цели “.

Снимка: EPA


" Брутният вътрешен продукт през 2022 година е намалял единствено с 2,1% и ще ви припомня, че през февруари или март те предвидиха срив на съветската стопанска система “

Владимир Путин е прав, че съветската стопанска система се е свила с по-малко от предстоящото.

Руската статистическа организация твърди, че стопанската система, измерена посредством Брутният вътрешен продукт, се е свила с 2,1%, което е покрай оценката от 2,2% в последния отчет на Международния валутен фонд (МВФ).

Това стесняване към момента я прави най-зле представящата се страна в листата на МВФ, само че организацията удостоверява, че тя се е свила с по-малко от предстоящото. МВФ съобщи, че съветската търговия се пренасочва към страни, които не ползват наказания против нея.

Индия и Китай, да вземем за пример, са се трансформирали в най-големите купувачи на съветски нефт, защото западните страни лимитират покупките и постановат наказания. През юли 2022 година МВФ предвиждаше 6% стесняване на съветския Брутният вътрешен продукт на годишна база.

Снимка: EPA

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР