Президентът Владимир Путин подписа закон за индексация на пенсиите с

...
Президентът Владимир Путин подписа закон за индексация на пенсиите с
Коментари Харесай

С колко вдигнат пенсиите в Русия

Президентът Владимир Путин подписа закон за индексация на пенсиите с 8,6%. Документът е оповестен на формалния интернет портал за правна информация, предава РИА Новости.

Преди това беше признат от Държавната дума и утвърден от Съвета на федерацията. Той променя законите За държавното пенсионно обезпечаване и За промените на някои законодателни актове на Руската федерация по отношение на назначението и изплащането на пенсии, съгласно които междинната пенсия през 2022 година ще бъде 18 984 рубли или 430 български лв..

Индексирането ще се прави от 1 януари. Тоест, както изясни Елена Бибикова от обществения комитет на Съвета на федерацията, от 1 февруари заплащанията ще се усилят с 8,6 на 100 по отношение на декември.

И защото през януари те към този момент бяха индексирани с 5,9 %, ще доплатят разликата за този месец.

Според Бибикова вследствие на това пенсионерите ще получават приблизително с 1400 рубли повече или близо 32 лв..

Нова минимална заплата за руснаците

От 1 януари осигурителните пенсии за напреднала възраст са се нараснали с 5,9%, като в прогнозата на Министерството на икономическото развиване, която е в основата на бюджета за 2022 година и плановия интервал 2023-2024 година, инфлацията през 2021 година 5,8%.
 istock istock
Но в действителност тя се оказа доста по-висока – 8,4%. Затова президентът Владимир Путин разпореди да се извърши подобаваща индексация.

Според Росстат през ноември действителният размер на назначените пенсии (плащания, поправени по отношение на инфлацията) е намалял с 2,8% на годишна база.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР