Президентът в Турция разполага с почти неограничена власт. А решението

...
Президентът в Турция разполага с почти неограничена власт. А решението
Коментари Харесай

Изборът на Турция: Един политически аутсайдер продава своята подкрепа на висока цена

Президентът в Турция разполага с съвсем неограничена власт. А решението дали това ще е Ердоган или Кълъчдароглу в този момент значително е в ръцете на един политически новобранец. Какво се знае за Синан Оган?

" Бежанците са най-голямата опасност за стопанската система, културата, реда и сигурността. Време е да ги изпратим у дома ", написа в Туитър ултранационалистическият претендент за президент на Турция Синан Оган. Ако някой си е мислел, че хората в Турция ще се възмутят от сходни популистки изявления, ще остане сюрпризиран. В момента в страната живеят към 5,5 милиона бежанци. След пандемията, икономическата рецесия и двете разрушителни трусове от началото на тази година те към този момент не са добре пристигнали.

Темата за бежанците беше основна в предизборната акция на Синан Оган, който желае да ги връща назад в родните им страни. Публикациите му в обществените медии постоянно изобразяват сирийците като нарушители и рискови хора, до момента в който турската еднаквост се издига на фундамент.

На президентските избори в неделя Оган остана трети. Изненадващ обаче беше резултатът му - цели 5,1% от вота. 49,5 на 100 гласоподаваха за Реджеп Ердоган, който напълно за малко се размина с победа още на първия тур. Опонентът му Кълъчдароглу получи поддръжката на 45 % от турците.

Оган реализира задачата си

Петте % поддръжка на Синан Оган в този момент могат да бъдат от голямо значение за идния балотаж. Не е несъмнено дали той ще посъветва гласоподавателите си за кого да гласоподават, нито дали те ще го послушат. Малко е известно и за самите му гласоподаватели. Но едно е несъмнено - Оган държи положителни карти за идното основно решение. А в случай че Ердоган или Кълъчдароглу желаят да завоюват, не могат просто да пренебрегват Оган.

От самото начало Синан Оган целеше да се стигне до обстановка, в която той ще играе основна роля при балотажа. Сега той може да принуди главните играчи Ердоган и Кълъчдароглу да играят по неговите правила. Тактикът Оган желае да продаде своята поддръжка и тази на обединението си на висока цена. “Когато пристигна време, няма да сме на масата за договаряния на вятъра ”, сподели той преди изборите. В подмяна на поддръжката си той даже приказва за възможни министерски позиции в новото държавно управление.

Преди изборите Оган остро подлагаше на критика и Ердоган, и Кълъчдароглу, тъй като си били сътрудничели с кюрдите. Идеологически Оган е по-близък до консервативния Ердоган в сравнение с до Кълъчдароглу. Ако реши да поддържа претендента на опозицията, Оган сигурно ще сложи условия - да вземем за пример отдръпване на поддръжката за кюрдите. Дали Кълъчдароглу може да си разреши сходна стъпка не е ясно - множеството от гласоподавателите на кюрдската Демократична партия на народите (HDP) поддържаха него на първия тур.

Президентът има основни пълномощия

Турция е президентска република от 2018 година. Държавният глава е отпред и на държавното управление. Той назначава и уволнява министри и висши държавни чиновници по свое убеждение. Той се разпорежда и с доста от постовете в правосъдната система, финансите и образованието. Тайните служби и религиозните организации дават отговор непосредствено пред президента.

С други думи - на 28 май ще бъде определен не водач с представителни функционалности, а държавен началник, който ще ръководи Турция през идващите пет години и ще дефинира вътрешната и външна политика на страната.

Кой е Синан Оган?

Синан Оган е роден в град Ъгдър в Източния Анадол. Изучава стопанска система и администрация в университета Мармара в Истанбул. След проучвателен престой в Москва Оган работи в разнообразни университети в Азербайджан. Бил е също началник на отдел за руско-украински проучвания в Центъра за стратегически евразийски науки (ASAM)

В идеологическо отношение Синан Оган се родее с организацията на Сивите вълци, произлезли от Партията на националистическото деяние (ПНД). Оган също е бил член на ПНД и даже е бил неин представител в Народното събрание. След вътрешнопартийна битка за власт през 2017 година той беше изключен от партията. Оттогава е безпартиен и се пробва да си сътвори име, като се хареса на националистите и ги сплоти към себе си.

Това му се удаде през март, когато четири дребни разколнически партии основаха Алианса АТА под управлението на дяснопопулистката " Партия на успеха ". За собствен кандидат-президент те избраха 55-годишния Синан Оган.

Елмаз Топчу, Дойче веле (

(Заглавието е на Faktor.bg)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР