Президентът участва в необичайна коледна инициатива – подаряване на соларни

...
Президентът участва в необичайна коледна инициатива – подаряване на соларни
Коментари Харесай

Президентът подарява соларни панели за Коледа

Президентът взе участие в необикновена коледна самодейност – подаряване на слънчеви панели на български министерства и административни здания. Целта на акцията бе повече институции да имат достъп до безвъзмездна слънчева сила и да понижат сметките си за електричество. Държавният глава персонално посети няколко от ведомствата, настоявайки самичък да се включи в монтажа на системата.

Събитието, извършено в навечерието на празниците, беше в действителност акция на „ Грийнпийс “ – България, а в облика на президента се въплъти артистът Благой Ангелов. Заедно с деятели на организацията той посети Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на труда и обществената политика, както и Министерството на районното развиване, с цел да предложи алегоричен коледен подарък от името на президента – слънчев панел. 

Въпреки доброжелателното предложение се оказва, че множеството институции настойчиво заобикалят енергийната си самостоятелност даже в случай че я получат като алегоричен подарък. Нито един министър не одобри панела персонално, а някои, като енергийния министър Росен Христов, даже избягаха от среща с деятелите. Куриозен е казусът и пред Народното събрание – екипът бе изпъден, а фотосите бяха неразрешени. Предложението обаче бе оценено от народния представител Александър Дунчев, който одобри слънчевия панел и го подари на институцията. От парламентарната естрада той разгласи, че постройката има капацитет да създава сила за лични потребности и това е първата стъпка към нейната енергийна самостоятелност.

Повод за акцията на „ Грийнпийс “ бе неотдавна оповестената от президентството социална поръчка за фотоволтаична система за лични потребности. От поръчката излиза наяве, че тя ще е с мощ 90 кВт, а заделеният бюджет е 166 хиляди лева без Данък добавена стойност. Изчисленията на деятелите демонстрират, че при сегашните цени на пазара инвестицията ще се изплати за малко повече от три години, а потребният живот на панелите е 25 години. Това значи, че след три години институцията ще получава на процедура безвъзмезден ток. 

„ Соларна система на покрива на президентството е отличен образец за това по какъв начин държавните институции могат дейно да понижат разноските си за сила посредством ВЕИ мощности, да си обезпечат самостоятелност и в същото време да допринесат за прехода към въглеродна индиферентност и здравословна градска среда с доста по-чист въздух. За страдание, макар че системата може да създава повече от нужното, президентството няма да може да отдава непотребната сила на други административни здания или на енергийно небогати семейства, тъй като страната не е планувала нужните законови промени за това “, коментира Балин Балинов, координатор на акцията „ Енергийни решения “ в „ Грийнпийс “ – България.

Според деятелите публичната поръчка е и образец за това по какъв начин институциите могат да работят бързо и дейно, когато това е преференциално. Фотоволтаичната система на президентството към този момент има издадено позволение за градеж от основния проектант на Столична община Здравко Здравков и построяването ѝ може да стартира незабавно след избора на реализатор. За елементарните жители обаче процедурата за монтаж на фотоволтаици за лични потребности е тромава, като приемането на всички нужни документи лишава близо година. Това може да се промени при благосклонност от страна на депутатите в Народното събрание. „ Грийнпийс “ – България към този момент внесе оферти за облекчение на процедурите, които се чака да бъдат прегледани от енергийната комисия и гласувани от националните избраници. Ако това се случи в рационален период, още идната зима редица публични здания могат да имат слънчеви системи, които да създават електричество за лични потребности, а остатъка да подаряват на енергийно небогати семейства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР