Президентът Тръмп представя новата стратегия. Американският президент Доналд Тръмп заяви,

...
Президентът Тръмп представя новата стратегия. Американският президент Доналд Тръмп заяви,
Коментари Харесай

Тръмп: САЩ са в нова ера на съревнование


Президентът Тръмп показва новата тактика.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Съединени американски щати са " в нова епоха на състезание " на международната сцена. Той направи това при представянето на тактиката за национална сигурност на неговото държавно управление, подчинена на доктрината " Америка преди всичко ".

" С тази тактика желаеме велико възобновление на Америка, възобновление на доверието, както и възобновление на патриотизма, благоденствието и гордостта ", сподели Тръмп във Вашингтон при представянето от държавното управление му на 68-страничния документ, излагащ визията на ръководещите по въпросите на сигурността.

В документа се загатват Китай и Русия като провокации пред американското господство, въздействие и ползи, макар че Тръмп потърси тяхната помощ за Северна Корея и Иран.

Той разгласи, че Съединени американски щати " още веднъж ще се съревновават " и изреди постигнатото съгласно него през 11-те месеца на ръководството му при преследването на американските ползи за сметка на интернационалните съглашения като Парижкото за климата и Транстихоокеанското за търговията, отбелязва ДПА.

В документа се натъртва и на уговорката на Съединени американски щати да попречат на Северна Корея да създава нуклеарно оръжие, както и на безпокойството на Тръмп от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, като се желае възстановяване на противоракетната защита.

В тактиката са изложени четири съществени стълба на националната сигурност: отбрана на Съединени американски щати от закани като тероризъм, наркотрафик и ракетни заплахи; усилване на американското благоденствие; опазване на мира посредством мощ, изискваща комбиниране от стандартна военна мощност, киберотбрана и дипломация; и разширение на американското въздействие посредством насърчаване на демокрацията и развиването.

Тръмп назова Русия и Китай конкурентни сили, които " се стремят да оспорят американските полезности " и посочи още измежду провокациите пред Съединени американски щати терористичните режими, терористичните и траснационалните незаконни организации.

В тактиката Китай и Русия са избрани като " ревизионистични сили " и се показва, че те " употребяват технологии, агитация и насила, с цел да оформят света по метод, радикално противопоставен на американските ползи и полезности ".

" Китай, Русия и други играчи от държавен и недържавен вид признават, че в визията на Съединени американски щати за света той неведнъж се дели на две - страни с които са в мир и такива, с които са във война - в случай че светът в действителност е сцена на непрестанно състезание ", се споделя още в тактиката. " Нашите съперници няма да се борят с нас по нашите правила. Ще повишим конкурентноспособността си, с цел да посрещнем предизвикването, с цел да защитим американските ползи и с цел да издигнем своите полезности ".

Документът, само че не и речта на Тръмп, навежда на заключението, че Русия се е намесила в изборите през 2016 година, констатация, която американският президент не приема с ненаситност, отбелязва ДПА.

" Днес играчи като Русия употребяват осведомителни средства в опит да подронят легитимността на демокрациите ", се споделя в него, като се показва, че Съединени американски щати би трябвало да покачат готовността си за сходни закани.

Тръмп означи, че Вашингтон ще работи дружно с Москва и Пекин, когато това обслужва американските ползи, като загатна по какъв начин Съединени американски щати са дали на Москва разследващи сведения, предотвратили терористична офанзива в края на предходната седмица и, по думите му, гибелна на хиляди хора.

В документа, в който нормално американските президенти излагат своите цели за националната сигурност, е отстранен фокусът върху климатичните промени като опасност за сигурността, подложен при предходния президент Барак Обама. Сега това се заменя от слагания от дълго време от Тръмп въпрос за сигурността на границите и стопанското благоденствие.

" Не можем да подсигуряваме сигурността на страната си, в случай че не подсигуряваме сигурността на границите си ", сподели американският президент, вмъквайки отдавнашния си апел за стена по границата с Мексико, както и за промени в имиграционната политика на Съединени американски щати в документ, чийто фокус обичайно е върху защитата и външната политика.

Тръмп също по този начин разгласи икономическата сигурност за част от националната сигурност и за " изцяло нужна за американското господство и въздействие в чужбина ".

Министерството на вътрешната сигурност стартира да възнамерява построяването на стена по границата с Мексико, само че Конгресът към момента не е одобрил разноските за построяването на по-голямата част от нея. Съоръжението беше измежду главните предизборни обещания на Тръмп за понижаване на противозаконната имиграция и контрабандата.

Икономическата му стратегия включва понижаване на налозите, дерегулации и анулация или предоговаряне на съществуващи търговски съглашения.

Конфронтационната комерсиална политика на Тръмп е против личните му цели “

Американските вестници акцентират, че Тръмп, за разлика от своите прародители, е предпочел освен да изпрати в Конгреса документа, излагащ възгледите на администрацията по въпроса (което е негово задължение), а и да ги показа и обоснове персонално с патетична тирада във Вашингтон.

Според " Ню Йорк таймс " това е била тирада в стила на предизборна акция, в която президентът изложи мнението си, че до момента Съединени американски щати са били лъгани и " използвани " по света, а ползите на техните жители вътре в страната не са били добре предпазени. Тръмп упрекна администрациите на предходните американски президенти, че са сключвали неудачни търговски покупко-продажби, тъй като не са знаели по какъв начин да договарят, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Вестникът разяснява, че доста от тактиките, които президентът на Съединени американски щати проповядва, могат да се окажат нездравословни за американската стопанска система.

" Ню Йорк таймс " цитира някогашния изтъкнат американски посланик, а през днешния ден професор в Харвардския университет, Никълъс Бърнс, който споделя по този мотив, че по принцип връзката сред икономическа и политическа мощност е вярна, само че конфронтационната комерсиална политика на Тръмп работи против личните му цели.

" Страна, която не пази личния си разцвет вкъщи, не може да пази ползите си зад граница. Страна, която не е готова да завоюва война, е страна, която не може да предотврати война. Страна, която не се гордее с историята си, не може да бъде уверена в бъдещето си. И най-сетне, страна, която не е твърда в полезностите си, не може да събере воля да ги пази ", акцентира Тръмп, представен от " Ню Йорк таймс ".

На това Бърнс дава отговор, че в документа, показан от президента, не се споделя нищо за това, че Съединени американски щати би трябвало да пазят демокрацията и човешките свободи, които множеството американски президенти смятаха за нещо доста значимо. А това разклаща тези незаменими устои на американската мощност, акцентира специалистът.

Според " Вашингтон пост " вместо да изясни същността на заканите, Тръмп е произнесъл една кампанийна тирада с познати апели за създаване на стена по южната граница с Мексико и със самохвалства за спада на безработицата и за идното понижаване на налозите.

Разминаването сред президентската тирада и разбора в документите на неговата администрация разкрива комплицираното предизвикателство, пред което са изправени неговите съветници по националната сигурност, до момента в който се пробват да очертаят интелектуална рамка, която да включва непредсказуемата външна политика на Тръмп, водена от вътрешнополитически съображения, и туитърски метод, показва американският ежедневник.

Пред същото комплициране се изправят и непознатите държавни управления, опитващи се да разгадаят конфликтните сигнали, идващи от Белия дом, прибавя " Вашингтон пост ".

Слагайки Китай и Русия в един кюп като на-големите закани за Съединени американски щати, той прави подарък за хардлайнерите в Пекин и Москва, които биха желали да слагат американско-китайските връзки в познатите " идеологически рамки ", отбелязва специалистът Райън Хас от Института " Брукингс ", представен от английския " Файненшъл таймс ".

Кремъл: Новата тактика за национална сигурност на Съединени американски щати има имперски темперамент

Новата тактика за национална сигурност на Съединени американски щати има имперски темперамент и издава настойчиво отвращение за отвод от еднополюсния свят. Това съобщи Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, представен от ТАСС.

Той акцентира пред публицисти, че Русия не може да се съгласи с изразеното в документа отношение към нея като към опасност за сигурността на Съединените щати.

Същевременно тактиката съдържа и " скромни положителни моменти, по-специално подготвеност към съдействие с Русия в областите, отговарящи на американския интерес ", означи представителят на Кремъл.

Съединени американски щати съзряха в Русия опасност, само че не и съперник в бъдеща война

Политологът Сергей Ознобишчев счита, че не се развива борба, наподобяваща Студената война. Независимо от текста на тактиката Съединените щати въпреки всичко не виждат съперник в Русия - " Вашингтон не взема за причина бъдеща война сред Русия и Съединени американски щати ".

" Засега жителите на Русия няма за какво да тичат към най-близкия бункер - споделя пред " Комерсант " американският аналитик Сам Потоликио. - В историята на Съединени американски щати още не е имало президент, който дотолкоз да не може да реализира политиката, която си е набелязал. "

Новият документ сочи, че Вашингтон желае да възроди " американската надмощие " и да построи еднополюсен свят, разяснява ръководителят на външнополитическата комисия в Държавната дума, долната камара на съветския парламент, Леонид Слуцки. Вашингтон продължава курса на администрацията на някогашния президент Барак Обама и демонизира облика на Русия, прибавя той.

Говорител на Белия дом заяви по-рано, че тактиката за национална сигурност не планува да бъдат натрапвани на света американските показа за народна власт или за метод на живот, показва " Известия ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР