Президентът Румен Радев защити председателя на Държавната агенция Национална сигурност“

...
Президентът Румен Радев защити председателя на Държавната агенция Национална сигурност“
Коментари Харесай

Радев в защита на председателя на ДАНС: И в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един в друг

Президентът Румен Радев отбрани ръководителя на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев, за чието освобождение упорства министър председателят Николай Денков. По закон шефът на ДАНС може да бъде уволнен единствено с декрет на президента.

В петък министър-председателят разгласи, че е изпратил на президента стимулирано предложение за освобождение на Тончев . Причините, оповестени от Денков, са няколко, само че като съществена се показва – отчетът на ДАНС, поради който бе анулирано машинното гласоподаване на първия тур на локалния избор.
Румен Радев през днешния ден съобщи, че неналичието на доверие на премиера в шефа на ДАНС не е законово съображение за махането му. „ Ще се срещна с причините. Н о действителните претекстове са известни от дълго време, чухме ги в оня запис - преодоляването на службите ", сподели Радев, визирайки записа от колекция на Политическа партия, изнесен от към този момент самостоятелния народен представител Радостин Василев.

„ По логиката на министър-председателя самото държавно управление би трябвало неотложно да си подаде оставката , тъй като голямото болшинство от българите му няма доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, само че са се стиснали крепко един в различен в името на оцеляването ", счита президентът.
Според него по-скоро се оставя усещане, че оставката на Тончев се желае не тъй като е нарушил закона, а тъй като го е спазил.

" Правителството би трябвало да насочи своето внимание към дейностите на личния си зам.-министър, откъдето потегля саботажът на изборния развой " , добави той.

По думите му е смущаващо, че министър председателят е очаквал ДАНС да му показа изпреварваща информация за митингите на енергетиците. " Това е недоумение на ролята и дилемите на ДАНС ", счита Радев, тъй като " това не е организация за угнетяване на справедливите митинги ".

" Когато подава информация за съветски шпиони, това се приема като безусловно чиста монета, като истина с безусловно доверие, само че когато ДАНС даде информация, която не е в полза на ръководещите, това основава нервност. Хайде да си уточнят стандартите ", настоя президентът.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР