Президентът Румен Радев започва консултациите с парламентарните сили в 48-ото

...
Президентът Румен Радев започва консултациите с парламентарните сили в 48-ото
Коментари Харесай

Радев започва консултациите за правителство, днес ще разговаря с ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев стартира консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно заседание в границите на конституционната процедура за сформиране на държавно управление. Днес президентът ще организира среща с представителите на първата по бройка парламентарна група ГЕРБ - Съюз на демократичните сили от 13 часа на „ Дондуков “ 2, оповестява Българска телеграфна агенция.
Според Конституцията след съвещания с парламентарните групи президентът връчва първия мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група.

Вчера Румен Радев съобщи, че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като Народното събрание има да свърши доста работа. Ще организира консултациите изчерпателно, с цел да бъдат разисквани рецесиите пред страната и опциите за тяхното решение.
Трябва да си даваме ясна сметка, че българската парламентарна политическа система върви към рецесия. Начинът да се излезе от тази рецесия е да се върне доверието на българските жители в парламентаризма, в парламентарната република, съобщи президентът. По думите му това ще стане, когато хората видят, че техните национални избраници преди всичко слагат техните потребности и упования. Президентът сподели, че това сега значи съставяне на комисиите в Народното събрание, разглеждане предпочитано на бюджета и законите, които от дълго време чакат да бъдат признати, тъй че да се реализира освен икономическа и обществена непоклатимост, само че и по-голяма сигурност и вероятност за развиването на България. Румен Радев прикани да не се позволява разглеждането на бюджета да се трансформира в „ пазарище за предизборно наддаване “, да няма понижаване на обществени заплащания, заплати и пенсии, и да не се допусне увеличение на бюджетния недостиг и задълбаването в дългова серпантина.
Президентът чака партиите да поемат своята отговорност и да не се позволява грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата активност на Народното събрание. 

След предварителните избори на 2 октомври, извоювани  от ГЕРБ, само че без опция за независимо ръководство, водачът на партията Бойко Борисов разгласи, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа известност, които да проведат кръга от договаряния с политическите партии. Контактната група на президента (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев и президента на Атлантическия клуб и някогашен външен министър Соломон Паси организира диалози с ГЕРБ-СДС, ДПС и „ Български напредък “. „ Продължаваме Промяната “, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ отхвърлиха да вземат участие в диалозите.
На 24 октомври от контактната група показаха план на декларация, която отразява постигнатото по време на преговорите и която ще бъде импортирана в 48-ото Народно заседание. Декларацията отразява постигнатото дотук от контактната група, откритите пресечни точки и решения, за които сме уверени, че има освен болшинство, а има и конституционно болшинство, съобщи Росен Плевнелиев. Единственото решение за България през днешния ден е да има работещи институции, в това число Народно заседание и държавно управление. За нас идеята е идея за европейското и демократично развиване на България. Виждаме доста мощна мотивация и готовност на евроатлантическите сили, заключи Росен Плевнелиев. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР