Президентът Румен Радев заминава на работна визита в Мадрид, където

...
Президентът Румен Радев заминава на работна визита в Мадрид, където
Коментари Харесай

Румен Радев заминава за Мадрид за срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев отпътува на работна аудиенция в Мадрид, където ще се включи в първата среща на върха на НАТО след началото на съветската инвазия в Украйна. Войната и опциите на НАТО за противопоставяне ще са главните тематики на форума.

Очаква се да бъде разисквана нова стратегическа идея, по която ще действа отбранителният съюз. Алиансът възнамерява да усили силите за бързо реагиране – сега те наброяват 40 000, като проектите са да станат 300 000. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в навечерието на срещата. Той дефинира идните решения като „ дълбока смяна “ във опциите за защита.

На форума ще бъде разисквано и разширението на НАТО, откакто Швеция и Финландия обявиха предпочитание да се причислят, само че Турция има искания към двете страни. Ще се търси компромис с Анкара.

Консултациите при президента за сформиране на нов кабинет в границите на настоящия парламент не престават и през днешния ден сутринта, преди президентът да отлети за Мадрид. В 9.00 часа Румен Радев приема представители на " ИТН ", в 10.15 часа – на „ Демократична България “. За 11.30 часа е планувана срещата с " Възраждане ".

Консултациите започнаха през вчерашния ден, откакто кабинетът „ Петков “ подава публично оставката си. На „ Дондуков 2 “ президентът трябваше да одобри представители на най-голямата парламентарна група - " Продължаваме промяната ", депутатите на ГЕРБ-СДС, на Движение за права и свободи и „ Българска социалистическа партия за България “.

Две от партиите - " Продължаваме промяната " и " Българска социалистическа партия за България " - не се явиха. Мотивът - по същото време заседаваше Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание - актуализацията на Бюджет 2022 влиза през днешния ден в пленарната зала за дефинитивно гласоподаване.

От ПГ на ГЕРБ се явиха на съвещания, само че оповестиха, че няма да се възползват от втория мандат за сформиране на държавно управление, ако Политическа партия не успее да излъчи кабинет с първия мандат. " Потенциал за кардинална коалиция в това Народно заседание няма ", разгласи Томислав Дончев.

От Движение за права и свободи също споделиха, че не виждат късмет за болшинство в 47-ото Народно събрание. Председателят на парламентарната група Мустафа Карадайъ се разгласи за привикване на предварителни избори като метод за " излаз от политическата рецесия, който стартира с сполучливия избор на съмнение против проваленото държавно управление ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР