Президентът Румен Радев яростно защити председателя на ДАНС Пламен Тончев,

...
Президентът Румен Радев яростно защити председателя на ДАНС Пламен Тончев,
Коментари Харесай

Румен Радев яростно защити шефа на ДАНС Пламен Тончев

Президентът Румен Радев гневно отбрани ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, за чието уволняване упорства министър-председателят Николай Денков. По закон шефът на ДАНС може да бъде махнат единствено с президентски декрет.
В петък вечер министър председателят разгласи, че е изпратил на президента стимулирано предложение за освобождение на Тончев. Причините, които министър-председателят заяви за желаното уволняване, са няколко, само че главното е справката на ДАНС, която послужи за анулация на машинното гласоподаване на първи тур на локалните избори.
Радев означи, че неналичието на доверие на премиера в шефа на ДАНС не е законово съображение за махането му. " Ще се срещна с причините (на Денков, б.а.). Но действителните претекстове са известни от дълго време, чухме ги в оня запис - овладяването на службите ", препрати президентът към прословутия запис от партийната колекция на Политическа партия, изнесен от Радостин Василев, към този момент някогашен народен представител от групировката.
" По логиката на министър-председателя самото държавно управление би трябвало неотложно да си подаде оставката, тъй като голямото болшинство от българите му няма доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, само че са се стиснали крепко един в различен в името на оцеляването ", вметна Радев.
Според президента по-скоро се оставя усещане, че оставката на Тончев се желае не тъй като е нарушил закона, а тъй като го е спазил.
" Правителството би трябвало да насочи своето внимание към дейностите на личния си зам.-министър, откъдето потегля саботажът на изборния развой ", уточни още президентът.

По думите му е смущаващо,  че министър председателят е очаквал ДАНС да му показа изпреварваща информация за митингите на енергетиците. " Това е недоумение на ролята и дилемите на ДАНС ", счита Радев, тъй като " това не е организация за угнетяване на справедливите протести ".

" Когато подава информация за съветски шпиони, това се приема като безусловно чиста монета, като истина с безусловно доверие, само че когато ДАНС даде информация, която не е в полза на ръководещите, това основава нервност. Хайде да си уточнят стандартите ", заключи президентът.

АРГУМЕНТИТЕ НА ДЕНКОВ
На първо място, Денков означи в петък, че въпросната информация за машините преди първи тур на локалните избори е направена в нарушаване на закона. Според премиера отказът на ръководителя на ДАНС да освободи своя заместител и създател на справката Деньо Денев значи, че Пламен Тончев утвърждава противозаконните дейности и няма възражения за злонамереното прилагане на документа.
" Очаквах ръководителят на ДАНС да показа стимулирано предложение за освобождение на зам.-председателя Денев. Той е създател на справката, съдържаща непроверени и манипулативни изказвания, които дадоха началото на саботажа против машинното гласоподаване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че утвърждава противозаконните дейности на Денев и че няма възражения против злонамереното ѝ използванет за дестабилизиране на изборния развой. Тези дейности са умишлен удар против националната сигурност и демокрацията ", съобщи Денков.
Той добави и че управлението на ДАНС в нарушаване на закона е предписание политически мнения " Тези позиции опонират на законовите и етичните правила, по които работи организацията. Според тях ДАНС би трябвало да работи обективно и независимо, при съблюдаване на цялостен политически неутралитет ", уточни Денков. Премиерът означи също като казус неприемането на годишния отчет на ДАНС за 2022 г. 
" Преди седмица България влезе в сивия лист на страните за пране на пари. Основна координираща институция за осъществяване на рекомендациите от комитета на специалистите за битка с прането на пари и битка с тероризма в Европа е точно ДАНС. Очевидно тя не се е справила с координиращата си роля ", сподели още министър-председателят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР