Президентът Румен Радев връчи папката с втория мандат на ПП-ДБ

...
Президентът Румен Радев връчи папката с втория мандат на ПП-ДБ
Коментари Харесай

Асен Василев: Службите у нас не служат на никакви чужди посолства

Президентът Румен Радев връчи досието с втория мандат на ПП-ДБ на акад. Николай Денков. Радев съобщи, че съгласно него

" Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите посредством Министерство на вътрешните работи и дискредитиране на водачи на европейски институции и името на България ", бяха част от думите на Радев.

След връчването на мандата Николай Денков съобщи, че няма държавна измяна и това са тълкования, които не дават отговор на истината. Напомни, че през 2021 година също е било заменено управлението на службите.



Според съпредседателя на Демократична България ген. Атанас Атанасов президентът е обиден от това, че ще внесат законопроекти за смяна на метода, по който се ръководят службите за сигурност.

" По нашето законодателство Министерски съвет дава отговор за сигурността и публичния ред, президентът няма отношение към тази тематика, тъй че не е в реда на нещата да назначава шефове на служби, а тези, които сега са, те са назначени по предложение на неговото служебно държавно управление. Съгласно нашите закони, който и да бъде назначен, би трябвало да бъде изследван за надеждност, в това число и от сътрудниците ни от НАТО. Аз не мога да схвана тук защо национално изменничество се приказва ", сподели Атанасов.

Допълни още, че съгласно нашите закони, в случай че едно лице, заеме висша управителна служба в службите за сигурност и в него нямат доверие нашите партньорски служби, той няма да получава надеждна информация.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев е безапелационен, че службите са български и не служат на никакви непознати посолства.

На въпрос какво е имал поради с думите от записа " службите са синхронизирани с посолството ", той сподели: " Точно това, което изясни ген. Атанасов ".

Допълни, че законопроектите за службите са били импортирани в предходното Народно събрание, които да уредят по този начин, че службите да могат да бъдат гласувани от Народно събрание, а не да се дефинират от премиера или президента, еднолично.

" Това нещо е извънредно значимо, с цел да може службите да са в действителност на България, а не да служат на ползите на един или няколко индивида. Не служат на никакви непознати посолства. Службите са български, с цел да могат да получават информация, в тях би трябвало да има доверие и това доверие да е на нашите сътрудници ", сподели той.

Василев удостовери, че застава зад всяка дума на записа.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР