Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български

...
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български
Коментари Харесай

Проф. Стефан Костянев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки изтъкнати български учени на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

Орден „ Св. св. Кирил и Методий " – огърлие получи чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев за принос в развиването на здравната просвета и образованието.

Освен него бяха отличени още петима учени. Президентът връчи медал „ Стара планина “ – първа степен на проф. Камен Велев за заслуги в региона на техническите науки в България. Проф. Атанас Куртев беше почетен с медал „ Стара планина “ – втора степен за принос в региона на културата и изкуството. Проф. Стефан Костянев, проф. Петър Делев и юрист Даниела Доковска бяха удостоени с ордени „ Св. св. Кирил и Методий “ – огърлие за принос във сферите, в които работят. Проф. Божидар Божинов беше отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – първа степен за активността му за развиването на образованието, науката и строителното дело в България.

„ Позволете ми през днешния ден да изразя своето надълбоко почитание към техния безрезервен труд за издигане на още по-високо ниво на българските просвета и обучение, нематериалност и просвета, за развиването на медицината, за възхода в региона на човешките права и техническите науки, за внедряването на нови научнообосновани правила и стандарти, водещи до по-високо качество и сигурност на строителството в България “, акцентира президентът.

Стефан Костянев е доктор, патофизиолог, учен-медик, някогашен ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Има принос за създаване на нови посоки в патофизиологията на дишането, на неинвазивни способи за оценка на белодробната механика и възпалението в дихателните пътища. Член-кореспондент е на Българска академия на науките.

Научните ползи на проф. доктор Костянев са в региона на функционалната белодробна диагностика, кръвно-газов и алкално-киселинен разбор, прибавен програмен продукт за функционалната диагностика, физиология и патофизиология на физическото натоварване и съня.

Създател е на научна школа в региона на функционалната белодробна диагностика.

Публикационната му интензивност включва над 200 изявления в рецензирани списания, над 1500 цитирания в задгранични и български списания, многочислени участия в учебници, монографии и в изработването на национални консенсуси.

Участва интензивно в ръководството на научноизследователски, просветителни, инфраструктурни и бизнес-ориентирани планове, финансирани по национални, европейски и интернационалните стратегии.

„ Ръководството на Медицински университет – Пловдив честити високото държавно отличие на проф. Костянев и му пожелава здраве, креативен възторг и триумфи във всяко начинание! “, споделят от висшето образователно заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР