Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изтъкнати българи за

...
Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изтъкнати българи за
Коментари Харесай

Руси Чанев и Иван Ничев с най-високите отличия в културата

Президентът Румен Радев удостои с държавни оценки изтъкнати българи за значимите им заслуги в региона на дипломацията, науката и културата.

Румен Радев съобщи в словото си, че наградените са персони, които са съдействали за образуването на националното съзнание на цели генерации българи и не престават да образуват усета за хармония и нравствени полезности в българското културно и обществено пространство.

Те не престават да утвърждават позитивния образ на България пред интернационалната общност, да развиват сполучлива културна дипломация, да бъдат ярка и решителна съпротива на креативните клишета, на отживелите обществени канони, на безпринципните взаимни отстъпки, сподели Румен Радев.

С медал " Стара планина " - първа степен бяха наградени режисьорът проф. Иван Ничев, философът проф. Ивайло Знеполски и дипломатът и историк проф. доктор Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Република Северна Македония.

Кинокритикът проф. Вера Найденова получи медал " Св.Св.Кирил и Методий " - огърлие. С медал " Св.Св.Кирил и Методий " - първа степен бяха удостоени артистът Руси Чанев (на снимката) и фолклористът Иван Балабанов, чието отличие беше признато от неговия наследник Атанас Балабанов.

Държавният глава сподели, че впечатляващият образец на наградените е проправил път и окриля хората, за които персоналният триумф се мери на първо място със извоюваното доверие и почитание, с приноса към развиването на цялата нация. Румен Радев сподели още, че яркото въздействие на наградените дейци, което реализира измеренията на културна, просветителска и патриотична школа намира израз в днешните високи държавни оценки, в предаността на техните почитатели, в обичта на многочислената им аудитория, в респекта на цялото ни общество.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР