Президентът Румен Радев участва днес в официалната церемония по откриването

...
Президентът Румен Радев участва днес в официалната церемония по откриването
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев участва в откриването на реставрираната като Културен център Жул Паскин синагога във Видин

Президентът Румен Радев взе участие през днешния ден в формалната гала по откриването на реставрираната като Културен център " Жул Паскин “ синагога във Видин. Събитието е част от Националната стратегия за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, която е под патронажа на президента.

Културен център " Жул Паскин " публично отвари порти през днешния ден в наличието  на президентската двойка, посланикът на Израел у нас Н.Пр. господин Йосеф Леви Сфари, министърът на културата Кръстьо Кръстев, Главният равин и десетки представители на държавната и локална власт, на неправителствени организации, представители на еврейската общественост в България " Шалом “ доста жители и посетители на Видин. Редом до равините в церемонията участваха и видинският епископ Даниил и Районният мюфтия Неджати Али, видя кореспондент на " Фокус “ .

Президентът Румен Радев в словото си сподели, че " Видин в продължение на десетилетия очакваше този момент, в който денят на превъзходната видинска Синагога ще може да заблести още веднъж в достоверния си тип. “

Видинският кмет доктор Цветан Ценков поздрави с положителни пристигнали всички на днешния празник и благодари на всички, взели присъединяване в дълго мечтаната реституция на близо 130 годишната постройка на Синагогата, която през днешния ден е върнала своя искра на " Белият лебед на Дунав “.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев дефинира историята на 130 - годишната Синагога като превратна, само че през днешния ден възраждането й от пепелищата е реализирано с напъните на локалната общественост и институциите. Това демонстрира, че националното ни съединяване и помиряване са единствената годна държавна философия.

Главният равин Максим Велчев в своето слово сподели, че през днешния ден е заветен ден тъй като честваме Синагогата във Видин.

Специално видео послание направи и президентът на Израел Ицхак Херцог, който се обърна към участващите в церемонията с думите: “Великолепната Синагога, която е реставрирана и означаваме през днешния ден ни нашепва от дългото, богато и от време на време мъчително минало. Разказва ни за локалната еврейска общественост във Видин, която процъфтява повече от пет века в този град. Една чудесна  еврейско-българска история. Синагогата днес  е още веднъж ентусиазъм, мощ и живот, място за свещено поклонение и жив мост към богато минало ".

Сградата, където се обитава културния център носещ името на родения във Видин международно прочут художник Жул Паскин, е издигната през 1894 година Еврейският храм е бил втория по величина в страната и един от най-красивите и не инцидентно е бил именуван " Белият лебед на Дунав “. Днес в нея са ситуирани галерия, разказваща нейната история, експозиция с скъпи архивни документи-копия, дарени от Държавна организация " Архиви ", изложени са и непокътнатите три мраморни плочи с имената на загинилите във войните 1912-1913 и 1915-1918 г. 

видински евреи за независимостта на България.

Реконструкцията на 129-годишната постройка на Синагогата се извърши по план " Реставрация и акомодация на Синагога - Видин в туристически обект " Културен център " Жул Паскин ". Проектът се финансира в размер на над 10 млн. лева по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014 – 2020. На 28 май 2021 година Бе направена първа копка и започва реставрацията и акомодацията на видинската синагога. Реализацията на плана стана допустима, откакто през 2017 година организацията на евреите в България " Шалом “ прехвърли под условия собствеността на постройката на Община Видин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР