Президентът Румен Радев стартира консултациите с представителите на парламентарните групи

...
Президентът Румен Радев стартира консултациите с представителите на парламентарните групи
Коментари Харесай

Старт на консултациите за кабинет, Радев се среща с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Президентът Румен Радев започва консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание.

В 15:00 ч. този следобяд президентът ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 17:00 ч. ще одобри представители на „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят договаряния по законодателната стратегия на Народното събрание, само че отхвърлят да водят такива за сформиране на постоянен кабинет. Двете обединения към този момент се сплотиха към кандидатурата на Росен Желязков и той бе определен за ръководител на 49-ия парламент. Имат общи визии и за бюджета.

След избора на ръководител на Народното събрание периодите към този момент са в ръцете на президента. Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те - взема решение Румен Радев. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в Народното събрание и период от 7 дни, през който номинираният за министър председател от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма триумф, може още веднъж да има съвещания или непосредствено президентът да премине към втори изследователски мандат, който отива при втората по величина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е несполучлив, то тогава президентът в 7-дневен период би трябвало да дефинира самичък на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има крах, то най-близката допустима дата за избори е в края на юли.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР