Президентът Румен Радев ще приеме в понеделник, 22 май, от

...
Президентът Румен Радев ще приеме в понеделник, 22 май, от
Коментари Харесай

Първият мандат - въпросите остават

Президентът Румен Радев ще одобри в понеделник, 22 май, от 15:00 часа, претендента за министър-председател Мария Габриел, посочен от ГЕРБ-СДС, оповестиха от прессекретариата на президента. Първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление Габриел получи на 15 май, а няколко дни по-късно съобщи, че ще го извърши. 

За мен в този момент е пристигнало време да преминем към идващ стадий – поддръжка на държавно управление с първия мандат, експертно държавно управление за една година с съответни имена, изясни Мария Габриел. 

Държавният глава Румен Радев съобщи през днешния ден в Ямбол, че за работещо държавно управление е належащо да има устойчива политика, ясни правила и постоянни основи.  

„ Не е въпрос на търсене, не е въпрос на лотария “, разяснява Радев търсенето на още пет гласа, с които да се обезпечи нужната поддръжка за държавно управление на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ - Съюз на демократичните сили получиха през вчерашния ден поддръжката на ДПС и  “Има подобен народ ” за експертно държавно управление с едногодишен мандат. Общо трите обединения имат 116 депутати, а с цел да бъде гласувано държавното управление, са нужни гласовете на 50% + един от присъстващите или 121 гласа при наличие на всички депутати в залата. 

Мария Габриел продължава диалозите за състав на кабинет. Целта е да бъдат открити най-хубавите специалисти за всяка една позиция, сподели в предаването „ Събуди се “ на „ Нова телевизия “ Теменужка Петкова, народен представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Тя добави, че ще одобряват специалисти от Движение за права и свободи и от „ ИТН “ в експертно държавно управление. 

Ще разчитаме на всички народни представители, които се отнасят с нужната отговорност към ориста на България. През идната една година, колкото е хоризонтът на държавното управление, което госпожа Габриел ще предложи, би трябвало да свършим много работа, тъй че да изведем страната от рецесиите, в които се намира, добави Петкова. 

Според съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов шансовете за реализация на първия мандат не са огромни. По думите му самата партия ГЕРБ няма предпочитание да го осъществя, по-скоро с този си опит тя се опитвала да отбрани името си, разяснява Иванов пред Дарик радио. Той отхвърли и разновидността гласуването да бъде скрито, тъй като “то на процедура е очевидно - който гласоподава скрито, гласоподава друго от това, което се чака от него ” и не е въпросът в това дали ще се намерят спомагателни 10 депутати към недостигащите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които да влизат и излизат от залата. “Да речем, че този кабинет мине, след това по какъв начин ще действа той, без да има ясно устойчиво болшинство? ”, попита Иванов.  Според водача на “Да, България ” издигането на Мария Габриел за претендент министър председател на ГЕРБ-СДС е бил опит за независим мотив за превъзмогване на обещанието на “Продължаваме Промяната - Демократична България ” да не поддържат първия мандат. “Ние, за разлика от Бойко Борисов, нямаме такава еластичност и акробатика. Това не е дебелоглав, а поредност ”, сподели Иванов. Сега настояваме, че действителният късмет за държавно управление с втория мандат е не тъй като желаеме да е нашият, а тъй като, който държи мандата, показва фигурата на премиера. Защото министър председателят може самичък да смъкна държавното управление, в случай че то се окаже фасада, в случай че в един миг отново се получи да имаме едни поръчки за промяна, а те да не се случат, сподели още Христо Иванов. 

Перспективите за втория мандат са положителни, разяснява в Димитровград съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.  Но дано първо приключи процесът по първия мандат, по-късно ще стартираме диалози, съобщи той. Имената на предлаганите от нас министри бяха оповестени още преди две седмици, тъй че всички партии са имали опция да се срещнат с тях, да си създадат изследвания и в случай че има проблеми или забележки, да са подготвени, когато стартират диалозите, добави Василев.

Няма по какъв начин нация, която е разединена, институции, които всеки ден се бият и се опълчват, да върви напред. Това сподели днес евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк, който взе участие във възпоменателния митинг- събор край Исперих. Той съобщи, че на България е нужно държавно управление, което да изведе страната от тежките рецесии - икономическа и обществена, само че преди този момент от институционалната рецесия. Затова по думите му всички би трябвало да положат старания и е време да си протегнат ръка. „ Настъпил е моментът, в който България би трябвало да каже дали желаеме да вървим обратно и да се отдалечаваме от всички тези цели или да си помечтаем, че може да вървим напред. За каква еврозона, за какъв Шенген през днешния ден може да приказваме, когато сме в тежка институционална рецесия, съобщи Кючук. 

Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в диалози за втория и третия, съобщи днес лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещание на Националния съвет на партията. Тя още веднъж повтори, че една от грешките на Борисов за първия мандат е била предлагането на ярка политическа персона за министър-председател. Трябваше авансово да се уговорят периодите за осъществяване, дилемите и тогава да се приказва за министър председател и министри-експерти, добави Корнелия Нинова. По думите ѝ в това “яростно политическо опълчване “ Българска социалистическа партия счита, че водачите, ярките политически лица на партиите, би трябвало да правят отстъпка обратно, в случай че задачата е единодушие по значими национални задания. При неспособност за сформиране на постоянно държавно управление, членове на Българска социалистическа партия да не вземат участие в ново служебно държавно управление на президента Радев, е измежду решенията на днешния пленум на социалистите. 

 
ТЕМА преди 2 часа 1507 преди 2 часа 626 преди 2 часа 856

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР