Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за новите вноски

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за новите вноски
Коментари Харесай

Радев сезира Конституционния съд за таксите за вноса и транзит на руски газ през България

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за новите вноски върху вноса на съветски природен газ в България, както и върху преноса му за Европа през територията на страната. Това оповестиха от пресцентъра на президента в четвъртък.

Новината идва, откакто по-рано през октомври Народното събрание одобри от 20 лева на мВтч за съветския газ, който влиза и минава през продължението на газопровода " Турски поток " през България. Преди седмица стана ясно също и че Европейската комисия (ЕК).

От държавното управление оповестиха, че чакат в резултат на законовите промени в хазната да постъпят няколко милиарда лв. и в допълнение да бъде лимитирано съветското енергийно въздействие.

В настояването си до Конституционния съд Радев твърди, че са нарушени редица положения в Българската конституция, а оспорените текстове не подхождат на законовите правила за налозите и таксите, защото по начало не е ясна правната природа на вноската и дали тя съставлява налог, такса или мито.

Също по този начин " са нарушени правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и на свободната стопанска самодейност ", като има и несъгласие с разпоредбите за практикуване на законодателна самодейност и с правилото на правовата страна, пишат още от пресцентъра на президентството.

В известието е посочено също, че страните членки на Европейския съюз са в митнически съюз между тях и е въведена възбрана освен за мита сред страните членки, само че и за едностранно налагане на „ всички такси с равносилен на мито резултат “.

По-рано против измененията реагираха също Унгария и Сърбия , които са съществени бенефициенти от преминаващия през България съветски газ. Според двете страни таксата ще оскъпи горивото, което те получават от съветската компания " Газпром " по " Турски поток " . Те споделиха, че приготвят общ отговор на дейностите на София. От българското държавно управление пък настояват, че таксите ще бъдат единствено за съветския снабдител.

Президентът Р, че решението за спомагателните такси води до " декапитализация на " Булгартрансгаз и нейния банкрут ".

Според държавното управление „ Булгартрансгаз “ не е застрашен от банкрут и България има право да постанова такси за пренос на газа. С мярката те чакат не да се покачат цените за Сърбия и Унгария, а да се понижат облагите на " Газпром " на фона на съветската експанзия в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР