Президентът Румен Радев призова за единение в обръщение по БНТ

...
Президентът Румен Радев призова за единение в обръщение по БНТ
Коментари Харесай

Президентът призова за единение в обръщение по повод 100 г. от войнишкото въстание

Президентът Румен Радев прикани за единство в послание по Българска национална телевизия по случай навършването на 100 години от войнишкото въстание. 

" На 29 септември 1918 година разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените елементи край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата международна война и са въстанали с искане за обективна република. Другите влизат в пердах с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки бунт. И от двете страни имат вяра, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на огромния български ерес, от който ни разделят тъкмо 100 години. В всякакви столетия той ще опълчва републиканци и монархисти, жители и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе доста ориси. Общонародните цели на Възраждането ни донасят независимост, Съединение и напредък. Разколът поставя завършек на тази ера и ще бъде белязан от братоубийства, гнет и пилеене на национална сила. Великите идеали ще бъдат заровени под безизходни разногласия. Те дефинират и актуалния ни политически спор, в който партийни, лобистки и самостоятелни облаги закриват хоризонта на националния интерес ", уточни президентът.

Той изясни, че към него са се обърнали група общественици с самодейност за национално единство. 

" Убеден съм, че милиони българи осъзнават нуждата от него. Съзнават, че историята не трябва да слугува на политиката. Че наследените публични разломи би трябвало да се преодоляват, а не да бъдат използвани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от предишното минира пътя към бъдещето ", уточни Радев.

" Наивно е да чакаме, че стогодишният ерес ще завърши през днешния ден или скоро. Че ще приключи с победа на някоя от страните на 100 и първата или някоя от идващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към триумфа ", добави президентът.

" България избра пътя на европейска народна власт и би трябвало да гради своето бъдеще към правилата на свободата, законността, справедливостта и уважението към индивида. Единението не закрива политическия спор, а бди той да се организира в името на националния интерес, с почитание към непознатото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за закононарушения, а битка за правда и правораздаване, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а единствено и само под знака на културата и човеколюбието ", подчерта Радев в обръщението си.

" Вярвам, че след години на разделяне обществото ни от ден на ден ще осъзнава потребността от единство. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделянето. Но, уверен съм: мъдростта ще победи ожесточението ", сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР