Президентът Румен Радев призова Министерският съвет да не се крие

...
Президентът Румен Радев призова Министерският съвет да не се крие
Коментари Харесай

Радев призова правителството ``да не се крие`` зад парламента за Северна Македония -

Президентът Румен Радев прикани Министерският съвет " да не се крие зад Народното събрание " за Северна Македония, тъй като е водещата институция в процеса.

Държавният глава е в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", където ще открие Национална конференция " Език заветен ".

Радев не разяснява думите на сътрудника си от Северна Македония Стево Пендаровски, че преди година му е отказал включването на трета страна в договарянията с думите, че " не ни е нужно и че ние най-добре си ги заем нашите проблеми и не ни би трябвало трети ".



Вместо това се обърна към политическите водачи в Северна Македония с апел за " политическо водачество, храброст и отговорност в името на бъдещото ", " тъй като пътят към Европа е път напред, не обратно ".

Президентът повтори, че френското предложение е най-хубавото досега и че го има, тъй като България е отстояла ветото на два съвета за разширение предходната година. Според него въпросът за отстояването на гражданските права, тяхната отбрана и битката с дискриминирането не може да бъде единствено двустранен въпрос, а би трябвало да се издигне на равнище Европейски Съюз.

" Искам да прикани българските политиците да не бързат да обявяват историческа победа, тъй като смяната на Конституцията не е последната, както някои настояват, а първата крачка по пътя на интеграцията ", сподели още той. 

Президентът разяснява, че процесът се базира на преговорната рамка, която е ангажимент и се създава от Европейски Съюз, и двустранния протокол, който се създава от нас и се залага като неразделна част, тъй като рамката сама по себе си не може да позволи нашия проблем.

" Френското предложение е положително като преговорна рамка, само че същността - същинската отбрана на ползите, на културното завещание, на смяната на учебниците и табелите и преустановяване на процеса по дебългаризация - зависи от двустранния протокол ", съобщи Румен Радев. 

По думите му въз основата на този протокол Европейски Съюз ще следи какво да изисква и да отбрана в процеса на договарянията. Към момента протоколът не давал задоволително гаранции и отбрана като дейности, механизми, периоди и критерии.

Той прикани институциите да заложат  изчезналите елементи, тъй като в случай че протоколът не бъде прецизиран, преговорната рамка се обезсмисляла.

За на вота на съмнение президентът изясни, че чака въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, който бил явен. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР